Прогрес

Вчені виявили нову властивість світла

Дослідники в усьому світі витрачають роки свого життя, щоб вивчити всі можливі властивості світла. І часом вченим вдається зробити дійсно цікаві відкриття. Приміром, не так давно, в одному з наукових видань група вчених опублікувала статтю, в якій описала знайдене ними властивість світлового променя, назване «самокрутящий момент», пише Planet Today.

Відкриття дослідницької команди відбулося в той момент, коли вони займалися вивченням процесу кутового моменту, при якому світловий пучок може скручуватися. Передбачалося, що при потужній структурованості кутового моменту пучки світла починають скручуватися, набуваючи візуальну подобу пончика, що називають орбітальним кутовим моментом.

Саме цю властивість і вивчали дослідники, коли виявили цікавий процес. Вони використовували два лазери, які проходили через газову хмару, через що світлові промені починали перекривати один одного і з’єднувалися в один. Це призводило до створення якогось вихрового пучка.

Така поведінка світла зацікавила дослідників, і вони вирішили трохи змінити кут подачі світла. Це призвело до того, що промінь став схожий за своїм виглядом на штопор, який, упершись в площину, став походити на півмісяць. При цьому, фотон в передній частині обертався повільніше навколо центру, ніж фотон в задній. Це, впевнені дослідники, і є нова властивість світла, охрещене тепер самокрутящий момент.