Прогрес

Вчені виявили в Гренландії гігантську підземну річку

Вчені прозвали її «Темна ріка».

Дослідники Університету Хоккайдо виявили в Гренландії велику підземну мережу, по якій, ймовірно, протікає річка від льодовиків в центрі острова до моря. Гляціологи висунули версію про наявність підземної річки, вивчивши знімки, отримані в результаті аерокартографії Гренландії. На них видно скелясту підлідну долину острова, однак зона дії радіолокаторів раніше не була досить досконалою. З-за цього на картах були присутні прогалини, інформує Ukr.Media.

За допомогою комп’ютерного моделювання дослідники вивчили долину, змінюючи параметри глибини. Вони розрахували, як вода може танути на поверхні льодовика і просочуватися до його основи: для цього під льодовиком повинна знаходитися річка довжиною до 1600 кілометрів. Витік річки знаходиться в центрі острова. Вона пролягає на глибині 100-300 метрів під льодовиком і впадає в море на північному узбережжі під фіордом Петтермана. Оскільки вода в ній протягом сотень кілометрів знаходиться в повної темряві, дослідники назвали річку The Dark River — «Темна ріка».

У період з 1992 по 2018 рік льодовики Гренландії втратили 3,8 трильйона тонн льоду. Швидкість танення льодовиків з початку 90-х років минулого століття збільшилася в сім разів.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net