Прогрес

Вчені знайшли давньоєгипетський амулет від пристріту

Фахівці на південному сході Аравійського півострова у склепі знайшли унікальний артефакт — око Гора.

Археологи з Університету Риму виявили в Омані, в місцевості Мусандам, сімейний склеп, побудований між 100 роком до нашої ери і 300 роком нашої ери. У склепі перебували унікальні артефакти, пише Times of Oman.

Похоронна кімната розрахована на 12 осіб. Як припускають фахівці, всі вони були родичами.

Вчених зацікавили і предмети, що знаходяться в склепі. Серед похоронного інвентарю було виявлено керамічний, кам’яний та бронзовий посуд, зброю, прикраси і дрібні фігурки, а також дуже цінний давньоєгипетський амулет — око Гора.

Око Гора вважається одним з найзнаменитіших давньоєгипетських символів. Згідно з єгипетською міфологією, він зображує ліве око бога неба і сонця Гора, вибите в сутичці з конкуруючим богом пустелі, хаосу, люті, війни, руйнування і смерті Сетом.

Цей символ дуже поважали і цінували в Стародавньому Єгипті. Амулет носили з собою, вірячи, що він оберігає від хвороб і пристріту. Також око Гора клали померлому в гробницю, вважаючи, що символ буде захищати його і в потойбічному світі.

«В Омані не так часто можна виявити цінний давньоєгипетський артефакт під час розкопок. Справа в тому, що ця територія максимально віддалена від центрального Єгипту, але, тим не менш, торгові шляхи Стародавнього Єгипту дійшли і до цього краю Аравійського півострова», — підкреслив один з учасників розкопок.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net