Здоров’я

Вчені знайшли причину хронічної втоми

Вчені після проведеного експерименту прийшли до висновку, що в тому, що людина відчуває себе млявою, розбитою і постійно втомленою, винні внутрішні запалення організму.

Вчені з’ясували, що є причиною хронічної втоми. На думку дослідників, у цьому винні запальні процеси в організмі, пише NeuroImage.

Британські та голландські вчені з Бірмінгемського і Амстердамського університетів провели дослідження, в якому вивчали зв’язок між розумовою млявістю і внутрішнім запаленням як реакцією організму на хворобу.

«Вчені давно підозрювали, що існує зв’язок між запаленням і розумовою діяльністю. Наприклад, люди, що живуть з хронічними захворюваннями або мають надлишкову вагу, часто скаржаться на когнітивні порушення, але важко було зрозуміти, де причина, а де наслідок», — розповів керівник дослідження доктор Алі Мазахері.

Він підкреслив, що робота фахівців дозволила виявити в головному мозку специфічний процес, який «явно схильний до впливу запалення».

Фахівці провели експеримент, в якому брали участь 20 молодих здорових чоловіків. Їм вводили вакцину від черевного тифу, яка викликає тимчасове запалення, але не має інших побічних ефектів.

Через деякий час вчені у добровольців тестували здатність контролювати увагу.

Результати експерименту показали, що найбільше запалення впливає на активність мозку, пов’язану зі збереженням пильності, притупляючи почуття тривоги і відчуття небезпеки.

За словами одного з авторів наукової праці професора Школи психології при Бірмінгемському університеті Джейн Реймонд, навіть найлегші захворювання можуть знижувати пильність.

Тепер вчені займуться розробкою препаратів, які збережуть або покращать когнітивні здібності людей з такими хронічними захворюваннями, як ожиріння, хвороба нирок або хвороба Альцгеймера.

«Краще розуміння взаємозв’язків між запаленням і функціями мозку допоможе нам знайти способи лікування деяких з цих станів», — підкреслили дослідники.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net