Здоров’я

Вчені знайшли спосіб виявити синдром хронічної втоми

усталАмериканські вчені розробили тест, який може виявити у людини синдром хронічної втоми. Про це 29 квітня повідомив журнал PNAS.

Рон Девіс зі Стенфордського університету заявив, що цю хворобу часто називають вигадкою, проте в даний час кількість пацієнтів з однаковими скаргами збільшується, а доктора все одно виключають у них подібний недуга.

Відзначається, що скарги у людей, які страждають синдромом хронічної втоми, приблизно однакові: часті спазми, безсоння, втома і головні болі. Фахівці довго не могли зрозуміти, з чим пов’язані такі симптоми, проте більшість з них схилялися до того, що вони носять психологічний характер.

В результаті проведених досліджень вчені прийшли до висновку, що такі симптоми виникають через своєрідного «заклинювання» нервової системи. Через нього в організмі починаються запальні процеси, які переходять на спинний мозок.

Так вчені заявили, що клітини хворих пацієнтів набагато гірше реагують на різні джерела стресу, ніж у здорових людей.

Дослідники знайшли спосіб виявити хворобу. Для цього вони завантажили кілька десятків мікроелектродів в живильне середовище і спостерігали за зміною її опору при появі солі в її складі. Тобто чим більше змінюється цей параметр, тим сильніше клітини реагують на джерело стресу, а значить, у пацієнта присутній синдром хронічної втоми.

При проведенні цього експерименту над людьми з’ясувалося, що показники мають майже 100-відсотковою точністю. Однак вчені досі не можуть дати чітку відповідь, чому імунні клітини реагують на стрес саме таким чином.