Здоров’я

Вчені знайшли зв’язок між карієсом і атеросклерозом

кариесЗдоров’я зубів в дитячому віці прямо пов’язане з ризиком розвитку атеросклерозу. Про це йдеться в представленому в журналі JAMA Network Open дослідженні фінських кардіологів. Піркко Пуссінен (Pirkko Pussinen) з університету Хельсінкі (Фінляндія) зазначає, що отримані результати свідчать про необхідність боротьби з оральними інфекціями вже з дитячого віку.

До спеціального довгостроковий проект CRYFS були залучені 755 громадян Фінляндії, які мали постійно обстежитися у лікарів. Огляди у зубних лікарів випробовувані проходили у віці 6-й, 9-й і 12-й років, причому стоматологи фіксували не тільки стан зубів, але і ясен. Через 30 років, добровольці пройшли серію обстежень для виявлення можливих проблем з серцем і судинами.

З’ясувалося, що стан здоров’я зубів в дитинстві мало безпосередній зв’язок з ймовірністю розвитку атеросклерозу, причому чим частіше у дитини виникали проблеми з зубами, тим вище був даний ризик. Примітно, що ця закономірність найбільш явно простежувалася у чоловіків.

У зв’язку з цим вчені закликають батьків уважніше стежити за гігієною ротової порожнини своїх дітей, що дозволить звести до мінімуму ризик розвитку карієсу і інших проблем із зубами і яснами.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net