Політика

Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за фальсифікацію ліків

Поширення підроблених ліків тепер тягне ув’язнення від п’яти до восьми років, але якщо це було зроблено повторно і спричинило тяжкі наслідки, то відповідальність підвищується аж до довічного ув’язнення.

Верховна Рада прийняла законопроект №1152-1, який вводить кримінальну відповідальність від п’яти років і до довічного позбавлення волі з можливою конфіскацією майна за злочини, пов’язані з фальсифікацією ліків. За прийняття законопроекту за основу і в цілому проголосували 363 нардепи, повідомляють Українськi Новини.

У законопроекті прописано, що виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою шляхом зловживання службовим становищем, медичним або фармацевтичним працівником, або за допомогою великомасштабного поширення, зокрема інформаційних систем, у тому числі Інтернету, або у великих розмірах, або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров’я людини, а також виробництво фальсифікованих лікарських засобів — караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з конфіскацією майна.

Якщо дії, пов’язані з фальсифікацією ліків, спричинили смерть людини або інші тяжкі наслідки, або вчинені в особливо великих розмірах, то особи караються довічним позбавленням волі з конфіскацією майна.

Особа, яка добровільно здала фальсифіковані лікарські засоби, вказавши джерело їх придбання, або сприяла розкриттю злочинів, пов’язаних з їх обігом, звільняється від кримінальної відповідальності за придбання, перевезення, пересилання чи зберігання з метою збуту, збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, їх ввезення на територію України, вивезення з території України, транзит через її територію (якщо такі дії не створили загрози життю чи здоров’ю людей).

Нагадаємо, що раніше на Закарпатті вилучили 100 тонн фальсифікованої побутової хімії. Зловмисники під виглядом офіційного оптового представника відомої торгової марки поширювали фальсифікат на території України, Словаччини, Угорщини та Румунії.

Також повідомлялося, що прикордонники заявили про бум фальшивих документів. В аеропорту Бориспіль прикордонники затримали п’ятьох іноземців з підробленими документами.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net