Економіка

Видобуток нафти в Ірані впав до мінімуму за 30 років

У травні в Ірані рівень видобутку знизився до 2,28 мільйона баррелів за добу. Також різко впав імпорт нафти.

За підсумками червня видобуток нафти в Ірані знизився до 2,28 млн барелів на добу (б / д), що є найнижчим показником за останні 30 років. Про це свідчать дані щомісячного звіту Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), опублікованого в п’ятницю, 12 липня.

Отже, у порівнянні з травнем видобуток впав на 120 тисяч барелів на добу. Поставки нафти морським транспортом знизилися ще більше — на 450 тисяч б / д, склавши до 530 тисяч б / д, хоча запаси нафти в Ірані, за оцінкою агентства, збільшилися.

Як відомо, до травня минулого року, коли США вийшли з іранської ядерної угоди і відновили санкції проти Ірану, Тегеран у середньому експортував 2,6 млн барелів на добу.

У травні 2019 року припинили діяти виключення з антиіранських санкцій, які США зробили для деяких країн. Після цього, за оцінкою МЕА, закупівлі Туреччини впали із 70 до 30 тисяч б / д, а Китаю — зі 100 до 40 тисяч б / д.

«Якщо не брати до уваги закупівель, зроблених Сирією, якій не було надане звільнення від санкцій, усі інші червневі поставки нафти позначаються «невідомими» напрямками», — зазначає МЕА.