Здоров’я

Відрізнити лінь від хронічної втоми не так вже й важко

В інтернеті можна знайти багато статей про шкоду регулярної напруженої роботи, хронічної втоми, апатії, депресії. Рекомендуємо читачам, що виявили у себе перші ознаки нездужання, повноцінно відпочивати, правильно харчуватися, спати не менше 7-8 годин на добу, відпустити контроль над ситуацією. Водночас ми всі пам’ятаємо ще з дитинства, що лінь — це погано, і з нею потрібно боротися всіма можливими силами, інформує Ukr.Media.

Так що ж робити? Взяти себе в руки і продовжувати плідно працювати? Або, навпаки, розслабитися і забити на всі справи? Як навчитися відрізняти лінь-матінку від хронічної втоми?

Відмінність № 1. Зміни в настрої і мотивації

Якщо раніше ви поводилися активно, цікавилися багатьма речами, бажали постійно вчитися чомусь новому, а тепер все змінилося, то такий стан речей може свідчити про хронічну втому. Особливо, якщо зміни в настрої і мотивації відбулися різко. Працьовита і захоплена людина не може стати ледачою в одну мить.

Якщо ж ваше небажання що-небудь робити (працювати, прибирати у квартирі, доглядати за домашнім вихованцем) виникало у минулому і досить часто, то в даний момент не виключено, що ви просто лінуєтеся.

Відмінність № 2. Виправдання

Загляньте всередину себе і постарайтеся побачити причину, за якої у вас немає бажання вести себе активно. У хронічної втоми і ліні різні виправдання. Щоб зрозуміти, що дійсно відбувається, потрібно бути чесним із самим собою.

Виправдання ліні:

Це можна зробити завтра (післязавтра, через тиждень, через місяць і так далі).
Це не так вже і важливо для мене.
У мене є справи цікавіше.
А що мені за це буде?
Не бачу сенсу займатися всякою нісенітницею.
Раптом щось не вийде? Потрібно ще трохи підготуватися.
Це можуть зробити інші люди.
Виправдання хронічної втоми:

Я відчуваю слабкість у тілі.
У мене мізки не розуміють.
Як мені все це набридло!
Я хочу спати.
Ще трохи, і я вибухну.
Не розумію, заради чого я це роблю.
Відмінність № 3. Результативність відпочинку

Не хочеться щось робити? Тоді зробіть паузу. Бажано в цей час зайнятися чим-небудь приємним: почитати книгу, подивитися фільм, прогулятися по парку, з’їсти солодке, поспілкуватися з другом. Якщо після такого маленького відпочинку вам хоч трошки полегшає, а ступінь відрази до майбутньої роботи знизиться, значить, вас спіткала хронічна втома.

Якщо ж після перерви вам ще більше захочеться втекти від справ, що навалилися, тоді вами оволоділа справжня лінь.

Відмінність № 4. Механізм компенсації

Чим би ви хотіли зайнятися замість ненависної справи? Якщо у вас хронічна втома, то, найімовірніше, нічим. Або ж задоволенням «базових потреб», таких, як харчування або сон.

Лінь, на відміну від хронічної втоми, викликає огиду більш вибірково. Наприклад, вам не хочеться складати щоквартальний звіт або телефонувати важливому клієнту, зате ви б задоволенням поспілкувалися з колегою за чашкою кави або пограли б на комп’ютері в яку-небудь офісну аркаду.

Таким чином, відрізнити лінь від хронічної втоми не так вже й важко. Тепер вам не доведеться гадати, включати в себе почуття провини або ж ні. Здолала лінь — стаєте сильним вольовим борцем, а якщо спіткала хронічна втома — відпускайте хватку і розслабляйтеся.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net