Прогрес

Відтепер силу сонячних ударів можна виміряти

Дослідження цього явища фахівці NASA провели вперше.

Фахівці американського космічного агентства NASA зуміли вперше ретельно виміряти силу гігантської міжпланетної ударної хвилі від Сонця і попутно відкрили два види згустків сонячних іонів, інформує Ukr.Media.

Мова йде про гігантські міжпланетні ударні хвилі, які йдуть від Сонця і прокочуються по всій Сонячній системі. Вони відомі як сплески заряджених частинок, їх також називають сонячними вітрами.

Досі не було детального дослідження цього явища, фахівці NASA провели його вперше. Аналіз підтвердив, що сонячні удари складаються з часток, що передають енергію за допомогою електромагнітних хвиль, а не за допомогою зіткнень одна з одною.

До речі, подібні хвилі випромінюють чорні діри і наднові. Сонячні вітри бувають двох типів: швидкі і повільні. Коли швидкий потік обганяє більш повільний потік, то створюється хвиля, яка викликає брижі, які розповсюджуються по усій Сонячній системі.

Саме ці брижі вдалося зафіксувати завдяки магнітосферним багато масштабним супутникам MMS. В експерименті були задіяні чотири таких супутники, що знаходилися один від одного на відстані всього лише 20 кілометрів. Цього виявилося достатньо, щоб зафіксувати міжпланетні ударні хвилі, що «промайнули» всього за пів секунди.

Прилади швидкого плазмового дослідження на борту MMS відповідали за зняття всіх важливих свідчень. Це був набір пристроїв, здатних вимірювати іони і електрони в космосі зі швидкістю до шести разів на секунду.

В результаті було виявлено два згустки іонів: один від самої ударної хвилі сонячного вітру, а другий — відбитий в сторону після того, як хвиля пройшла.

Відкриття допоможе пояснити, як саме енергія і прискорення передаються під час цих ударів. Поки що вченим вдалося зафіксувати тільки потужні ударні хвилі, але існують і більш слабкі і більш рідкісні удари. Для їх вивчення також будуть задіяні супутники MMS.

Дослідження важливе і для «простих» землян. Сонячні удари впливають на атмосферу Землі, тим самим впливаючи і на клімат нашої планети.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net