Соціум

Як допомогти пережити спеку домашньому улюбленцю

Некомфортною для чотирилапих вважається погода, за якої стовпчик термометра піднімається вище 25-30 градусів.

У спеку страждають не тільки люди, але й домашні тварини. І нехай цьогорічне літо не тішить щоденними спекотними днями, лимонад з льодом тваринам не запропонуєш, але є інші способи.

Некомфортною для чотирилапих вважається погода, за якої стовпчик термометра піднімається вище 25-30 градусів. Має значення колір тварини — чорні коти і кішки страждають від спеки більше, і справа, зрозуміло, не в забобонах. Важлива порада — виведеним в холодних регіонах сибірякам або мейн-кунам влітку доводиться важче. І, звичайно, важливу роль відіграє час, проведений під сонцем — короткочасна поїздка на велосипеді по спеці не дорівнює цілому дня. Не забувайте, що у групі ризику — кошенята, тварини у віці, вагітні кішки, тварини з серцево-судинними захворюваннями, інформує Ukr.Media.

Знати своє місце

З котами в спеку значно простіше, ніж з собаками — принаймні, їх не треба виводити на вулицю два рази на день. Але нагріта задушлива квартира — це не найкраще місце для вихованця. Найпростіший і технологічний вихід — кондиціонер. Але тут є свої нюанси: треба стежити, щоб температура не була занадто низькою, інакше можна застудити улюбленця. Якщо ж ви включаєте вентилятор, подбайте про безпеку: тварина не повинна мати до нього прямого доступу.

Хочете обійтися без техніки? Подивіться, де в вашій квартирі прохолодне місце. Можливо, це кімната з темними шторами, яка не виходить на сонячну сторону. Ванна або кухня з кам’яною плиткою на підлозі. Але холодна підлога теж може стати причиною застуд, тому вашому улюбленцю знадобиться килимок, оптимально — на гелевій основі, вона менше нагрівається.

Водна стихія

Люди в спеку при першій можливості біжать в душ, але з тваринами це не пройде: часте купання знижує захисні функції шкірного і волосяного покриву. Але зовсім без води теж не можна — у сильну спеку можна змочити вологим рушником лапи звіра до колін, протерти потилицю, зовнішню сторону вух, погладити улюбленця вологими руками по шерсті.

Рідина повинна бути не тільки зовні, важливий питний режим — розставте по дому мисочки з чистою водою або купіть автопоїлку, це допоможе запобігти зневодненню. Але якщо собак не доводиться вмовляти, то коти п’ють рідко і мало. Врятувати ситуацію може вологий корм: він дозволяє зберігати водний баланс в організмі тварини. Чергуйте його з сухим — вранці і ввечері вологий, вдень сухий.

У спеку правильне харчування має особливе значення, адже організму тварини важче працювати. Тому категорично заборонено давати кішкам продукти з нашого столу, що містять сіль і спеції: це посилює спрагу і перевантажує нирки. Намагайтеся давати вихованцеві тільки якісний готовий корм від відомих виробників, який, до того ж, містить у складі 100% натуральні інгредієнти, такі як м’ясо і субпродукти, овочі і злаки.

Теплий прийом

Уявіть, що в спеку ви наділи вовняну кофту прямо на голе тіло. Відчуття так собі, правда? Якщо вчасно не вичісувати шерсть у вихованців, він буде створювати додатковий термошар і доставляти дискомфорт тварині. Можна викликати додому грумера для догляду за улюбленцем, а можна вичісувати шерсть самостійно з використанням спеціальних гребінців.

Який удар

У собак і кішок на тілі немає потових залоз, тому вони куди більше людини схильні до перегріву, а тепловий удар виникає у пухнастиків в десять разів частіше. Основні симптоми — підвищена температура (від 38,6 градуса у собак і від 39 у кішок), задишка, тремтіння, почервонілі білків очей і яскраво-червоний язик. Можуть початися судоми та блювання. При першій же підозрі віднесіть вихованця в прохолодне темне місце, оберніть вологим рушником і поливайте голову, живіт, пах прохолодною водою. Поїть вихованця часто, але невеликими порціями. Якщо стан важкий, а температура піднялася вище 40, необхідно викликати ветеринарного лікаря.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net