Прогрес

Як на тваринний і рослинний світ впливає місячне світло

Важко зрозуміти, на що впливає виключно світло Місяця, а де підключаються й інші фактори.

Відомо, що гравітаційне тяжіння Місяця відповідає за припливи та відливи. А як щодо місячного світла? Світло Місяця теж впливає на життя на Землі, інформує Ukr.Media.

Дивлячись на кілька прикладів впливу місячного світла, можна побачити, наскільки Місяць несподівано сформував життя на Землі. Деякі тварини, особливо нічні, пристосували свою мисливську і шлюбну діяльність до місячного світла. Деякі тварини просто краще бачать вночі. Тварини-жертви знають, що бути побаченим означає бути з’їденим, тому розумно ховатися, коли Місяць яскравий. Місяць також може впливати на деякі види поведінки під час спарювання.

Наприклад, деякі види борсуків активніші під час Молодика, але під час повного Місяця вони менш активні. Одне з пояснень цієї відмінності полягає в тому, що шлюбні ритуали борсуків тривалі, тому парування у яскравому світлі повного Місяця поставило б борсуків в небезпеку.

Багато видів коралів розмножуються в повний Місяць або близько нього. У той час як інші фактори, такі як погода і температура води, також впливають на розмноження, подія відбувається близько повного Місяця.

Деякі види сов стають активнішими під час повного Місяця, як при паруванні, так і при демонстрації свого пір’я потенційним партнерам. При дослідженні євразійського філіна вчені виявили, що пір’я сов може бути більш помітне у світлі більш яскравого Місяця.

Рослина хвойник слабкий (Ephedra foeminea) виділяє цукристі речовини, щоб залучити запилювачів, під час повного Місяця в липні. Вчені, хоч і бачать кореляцію, але ще не знають, чому так відбувається.

Люди, звичайно, теж покладаються на Місячне світло. Особливо це було важливо до створення штучного освітлення, але деякі речі не змінилися і досі. Деякі фермери садять культури за місячним календарем. Ведуться дебати про те, чи чинить Місяць позитивний вплив на врожай, але деякі книги з садівництва і раніше пропонують слідувати давній традиції.

Оскільки Місяць так тісно пов’язаний з життям на Землі, важко зрозуміти, на що впливає виключно світло Місяця, а де підключаються й інші фактори.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net