Соціум

Як позбутися страху подорожувати

Отримайте повне задоволення від поїздки.

Неважливо, чи відчуваєте ви легке хвилювання або панічний страх перед поїздкою. Якщо ви не здолаєте цей стан, він вимордує вас розумово і фізично, і морально, а після канікул в іншій країні захочеться ще одні канікули, щоб прийти в себе. Замість того, щоб боятися невідомого, навчіться цим насолоджуватися. Ось кілька порад, які стануть в нагоді як досвідченим мандрівницям, так і тим, хто вперше залишає рідне місто, інформує Ukr.Media.

Ретельно вивчіть місце призначення до від’їзду

Тривога закрадається у свідомість у момент, коли ви перестаєте щось контролювати, так що витратьте достатньо часу на онлайн-пошуки. Проведіть кілька годин за статтями та на форумах — навіть тими, які показують гіршу картину, — щоб розуміти, чого можна очікувати. Дізнавшись більше про місцеві звичаї, запам’ятавши кілька слів і фраз, познайомившись з фотографіями аеропорту і місцевими правилами, а також записавши, як пересуватися на громадському транспорті, тривога не наздожене вас по приїзду.

Підготуйтеся ментально і фізично

Визнайте, що під час поїздки ви напевно відчуєте занепокоєння. Рідко яка поїздка обходиться без інцидентів. Зате якщо ви заздалегідь знайдете контроль над власними думками, швидше за все, переживете це в рази простіше.

Бережіть всі документи в одному місці — квитки, карти, будь-яку екстрену контактну інформацію. Не забудьте упакувати предмети першої необхідності, щоб потім не турбуватися про те, що робити, якщо загубитеся. Заздалегідь запишіть правила звернення в місцеві пункти першої допомоги та дізнайтеся, які документи потрібні, щоб отримати за потреби медичну допомогу.

Простежте за тим, щоб у вас не залишилося ніяких справ за день до поїздки. Так ви будете менш напруженими та зможете звернути свою увагу на нову хвилюючу пригоду!

Вигадайте для себе мантру

Нехай це буде слово або коротка фраза, яку ви будете собі повторювати в моменти тривоги. Мантри мають позитивний вплив, тому що чим більше ви їх повторите, тим швидше мозок в це повірить і перестане турбуватися. Наприклад, «мені це просто здається» або «я справлюся». Простіше нікуди, так що не нехтуйте цим способом.

Відверніть свою увагу веселим плейлистом

Коли мова йде про подолання тривоги, то музика стає кращим інструментом. Підключайте навушники та вибирайте улюблені пісні. Складіть кілька плейлистів заздалегідь: один нехай буде схожий на музику тієї країни, в яку ви їдете, інший — знайомі та затерті до дірок пісні.

Уникайте тригерів

Перш ніж відправитися в подорож, складіть список всіх тригерів, через які відчуваєте себе некомфортно. Для когось це може бути страх натовпу — тоді стати учасницею фестивалю в Ріо-де-Жанейро не рекомендується. Для когось тригером стане страх висоти, значить, у своєму туристичному маршруті варто викреслити підйоми на високі місцевості. Так, ви можете не знати про існування деяких страхів, але мінімізація небезпечних точок буде вельми корисна.

Будьте добрими до себе

Постійно контролюйте свій стан. Які емоції ви б не відчували, дозвольте собі їх відчути. Пам’ятайте, що подорожі — постійне розтягування своєї зони комфорту. Так що це абсолютно нормально — відчувати тривогу з цього приводу. Але ви робите успіхи, хіба не привід пишатися? Не переживайте, якщо щось не вийде чи піде не за планом. Це не остання поїздка, і ви завжди зможете повторити маршрут.

Не забувайте про силу ендорфінів і дієту. Якщо ви будете харчуватися поживними продуктами, а не тільки забігати у фастфуд-ресторани, які ваші знайомі, то фізичний стан теж буде залишатися збалансованим і допоможе підтримувати оптимістичний погляд на події.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net