Здоров’я

Як відмова від алкоголю вплине на організм

Відмова від алкоголю дасть вашому організму величезні переваги.

У нашому суспільстві заведено випивати на свята, на зустрічах з друзями, з горя та з радості, на відпочинку після роботи. Загалом-то, досить часто. Багато хто не помічають, як змінюється їхнє життя з постійною присутністю алкоголю. А можливо, навіть і не пам’ятають, яке це жити та веселитися без нього, інформує Ukr.Media.

Ми говоримо зараз про людей, у життя яких спиртні напої присутні частіше, ніж у п’ятницю ввечері. Хоча і щотижневе випивання — привід задуматися. Відмова від алкоголю дасть вашому організму величезні переваги. У цій статті ми зібрали основні з них!

Шкіра стане свіжою і чистішою

Якщо ви не п’єте забагато, швидше за все, ви не помітите разючих змін, але все одно колір вирівняється, зникне набряклість і сухість. Люди, які зловживають алкоголем, побачать зміни відразу. По-перше, зійде почервоніння, набряки, шкіра стане більш щільною і зволоженою. А по-друге, пройдуть запалення (якщо є) і зменшаться виражені кровоносні капіляри.

Покращиться загальний стан

Уявіть, що у вас більше не буде похмілля, сухості в роті, нудоти, запаморочення і темних кіл під очима. Відрегулюється рівень цукру і холестерину в крові. Буде більше енергії та тонусу протягом дня. А про концентрацію і продуктивність можна і не говорити зовсім. Ваша голова стане ясніше і кмітливіше.

Навіть якщо ви не гуляєте щодня, а п’єте пару келихів вина кожен вечір або на вихідні веселитеся в барі, це вже може негативно позначатися на здоров’ї та розумових здібностях. Стриманість дозволить вам побачити, наскільки алкоголь заважає вашому повсякденному житті.

Психіка стане здоровіше

Попри те, що в більшості своїй люди випивають, щоб відволіктися від проблем, розслабитися, повеселитися і т. д., алкоголь може посилювати депресію і занепокоєння. Часте вживання алкоголю розхитує психіку. І люди, які прагнуть покращити свій стан за допомогою випивки, роблять собі ще гірше. Вони стають більш сприйнятливими та нервовими.

Алкоголь є депресантом, який порушує хімічний склад мозку і може зробити нас емоційно неврівноваженими. Для людей, у яких вже є проблеми з психікою (наприклад, депресивний розлад або генералізований тривожний розлад), алкоголь просто протипоказаний, адже можуть бути трагічні наслідки. Знижений рівень серотоніну після вживання алкоголю посилює депресію. А перепади настрою, пов’язані з алкоголем, можуть викликати хворобливі спогади, через які захочеться випити ще більше. Утворюється порочне коло.

Ваше тіло стане гармонійним і стрункішими

Люди, які часто випивають, можуть споживати сотні (якщо не тисячі) зайвих калорій щотижня. Алкоголь не має живильної цінності, тому все випите перетворюється в жир, який додає вам кілограми. Також алкогольні напої збуджують апетит, і людина в нетверезому вигляді може з’їсти набагато більше, ніж у свідомому стані. І часто це далеко не корисна їжа.

Скорочення вживання алкоголю або повне виключення може значно знизити кількість споживаних калорій і допомогти знайти кращу форму.

Нормалізується сон

Алкоголь допомагає багатьом людям заснути, але не сприяє хорошому сну. Доведено, що питущі люди страждають від порушень сну набагато частіше тих, хто не п’є. Нестача правильного сну викликає проблеми з пам’яттю і концентрацією уваги. Призводить до зниження когнітивних здібностей і підвищеної стомлюваності протягом дня.

Навіть якщо на початку вашої відмови від алкоголю вам буде важко засинати, повірте, через кілька тижнів ваш цикл відновиться. І хоч ви не будете моментально відключатися, зате сон буде глибоким, а на наступний день ви відчуєте себе більш свіжими.

Зменшиться ризик розвитку раку

Ви напевно чули, що вживання невеликої кількості алкоголю, навпаки, запобігає проблемам з серцем і появі злоякісних пухлин. Але виключення його може зробити те ж саме і навіть більше.

Алкоголь сам по собі не є канцерогенним, але при попаданні в організм він розпадається до ацетальдегіду, а потім до оцтової кислоти, які розщеплюють лейкоцити та змінюють послідовність ДНК, що може стати причиною виникнення раку. Алкоголь головним чином пов’язують з раком печінки, кишківника, підшлункової залози, рота, грудей.

З’явиться більше вільного часу

Вам не доведеться витрачати цілий ранок (в кращому випадку) або день, щоб впоратися з похміллям і привести себе в порядок. Або віддавати кілька вечорів на чергове пияцтво в барі. Натомість ви можете інвестувати свою енергію на те, щоб проводити час з сім’єю і друзями, займатися улюбленою справою і знаходити нові захоплення, розвиватися як особистість, відвідувати тренування, подорожувати та багато інших цікавих речей.

Покращиться сексуальне життя

Часте вживання алкоголю може завдати шкоди сексуальному здоров’ю, наприклад, пияцтво загрожує зниженням чутливості. Також у жінок є небезпека виникнення проблем із зачаттям дитини (при надмірній випивці). А чоловікам рекомендують відмовитися від вживання алкоголю мінімум за 3 місяці до зачаття.

Підвищиться продуктивність мозку

Часте випивання негативно позначається на наших когнітивних здібностях. Тому тверезий спосіб життя може привести до кращої концентрації, продуктивності та всебічно розвиненого, різноманітного життя.

Після відмови від алкоголю для відновлення клітин головного мозку може знадобитися від 3 і більше років. Це складний і трудомісткий процес. По мірі того, як мозок «приходить до тями» і перебудовується на життя без алкоголю, ви почнете помічати, як покращиться пам’ять. Стане стабільнішим настрій. Скоротиться кількість емоційних вибухів і з’являться нові шляхи вирішення проблем.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net