Соціум

Як знайти баланс між роботою і відпочинком

Більшість людей настільки одержимі побудовою успішної кар’єри, що жертвують особистим життям.

Справжньою може називатися лише та робота, яка забирає у вас не тільки робочий, але і практично весь вільний час. Дане переконання досить поширене в сучасному суспільстві. Тому не дивно, що навколо так багато трудоголіків, готових вирішувати робочі завдання навіть пізно вночі. Більшість людей настільки одержимі побудовою успішної кар’єри та матеріальним добробутом, що жертвують особистим життям, спілкуванням з близькими та своїми захопленнями, інформує Ukr.Media.

Проте подібних жертв можна уникнути, якщо навчитися знаходити гармонію та рівновагу між роботою і відпочинком. Рекомендації, наведені в цій статті, допоможуть успішно просуватися по кар’єрних сходах і при цьому жити щасливим і повним життям.

Виділіть час, коли ви не будете використовувати гаджети

Соціальні мережі та різні месенджери забирають у нас не тільки час, але і сили, змушуючи мозок справлятися з величезним обсягом інформації, більша частина якої нам абсолютно не потрібна. Спробуйте щодня хоча б пів години проводити з вимкненими гаджетами. За такий короткий проміжок ваша кар’єра точно не зруйнується, а от напруга і розумова втома трохи зменшаться. Для подібної практики краще вибрати той відрізок дня, коли ваша відсутність буде менш помітною.

У плані на день обов’язково має бути врахований час для відпочинку

Безперервна робота і рішення складних завдань виснажують як ваші фізичні, так і інтелектуальні ресурси. В результаті подібний трудоголізм може призвести до психологічних проблем, депресії та хронічної втоми. Ваша продуктивність різко впаде, а кар’єра може опинитися під загрозою.

Тому протягом робочого дня обов’язково варто робити паузи, які тривають не менше 20 хвилин. У цей проміжок необхідно повністю розслабитися і звільнити мозок від думок, пов’язаних з робочим процесом. Наприклад, ви можете прогулятися до найближчого парку, випити ароматного чаю, почитати легку літературу або помедитувати.

Не бійтеся відповідати на прохання відмовою

Якщо, крім своєї роботи, ви дуже часто погоджуєтесь допомогти колегам, вирішуючи різноманітні завдання, що вимагають серйозних розумових чи фізичних зусиль, тоді вам варто навчитися говорити людям «ні». Природно, що ви повинні погоджуватися на цікаві пропозиції, які розкривають перед вами нові можливості. Однак варто більш серйозно підходити до питань, пов’язаних з додатковою роботою. Час володіє неймовірною цінністю, тому необхідно витрачати його тільки на ті завдання, які позитивно впливають на ваше життя.

Виконуйте хатні справи в будні дні

Будні — це час для роботи, а вихідні — для прибирання будинку та інших домашніх турбот. Такий підхід призводить до того, що у людей просто не залишається часу для відпочинку. Виходом з даної ситуації стане грамотне планування і рівномірний розподіл домашніх обов’язків між буднями. Краще витратити пів години на прибирання після робочого дня, чим витрачати на нього вихідні. Залиште суботу і неділю для більш приємних занять. Такий відпочинок допоможе починати робочий тиждень в хорошому настрою і з високим рівнем мотивації.

Грамотно плануйте робочий процес

У багатьох фірмах можна спостерігати ситуацію, коли за пару днів до дедлайну виконана лише незначна частина роботи. У підсумку співробітники змушені проводити на роботі дні та ночі, щоб завершити проєкт вчасно.

Подібні стресові ситуації значно знижують продуктивність і негативно позначаються на психологічному стані. Не бійтеся проявляти ініціативу, наприклад, запропонуйте такий графік виконання завдання, який дозволить ефективно і без паніки підготувати роботу до призначеної дати. Даний принцип слід застосовувати й в особистих проєктах. Грамотний тайм-менеджмент — це відмінний інструмент, що допомагає зберігати баланс між роботою, відпочинком і особистим життям.

Фізичні навантаження повинні бути невіддільною частиною життя

Регулярні заняття спортом — це корисна звичка, яка доброчинно позначається як на робочому процесі, так і на інших сферах життя. Коли ви виконуєте вправи, ваше тіло виробляє ендорфіни, які несуть відповідальність за гарний настрій. Заняття спортом — це відмінна можливість зарядитися енергією, позбутися від напруги та отримати масу позитивних емоцій. Експерименти показують, що люди, які приділяють достатню увагу заняттям фітнесом, набагато легше справляються з ситуаціями, в яких на них впливають різні стресові фактори, а також різноманітними робочими проєктами.

Щоб домогтися приголомшливих досягнень в рамках кар’єри, необов’язково витрачати весь свій вільний час на виконання робочих завдань. При бажанні та знанні необхідних інструментів кожен може знайти баланс між роботою і відпочинком. Час безцінний, так що навчіться витрачати його правильно.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net