Здоров’я

Які ягоди і фрукти потрібно їсти восени, щоб бути здоровим

Правильне харчування восени — запорука міцного здоров’я. Ми підкажемо, які плоди допоможуть вам успішно впоратися з цим завданням і знищать ваш голод разом із поганим настроєм, інформує Ukr.Media.

З осінньою депресією деколи не в змозі впоратися навіть оптимісти та затяті романтики. І якщо ваш улюблений глінтвейн у черговий раз вам не допоміг, спробуйте зупинити свій вибір на менш радикальних засобах усунення тимчасової депресії. Наприклад, на сезонних фруктах і ягодах, які можна знайти на магазинних полицях і ринках зараз. Саме цей вид продуктів допоможе скоротати дощові осінні вечори та не допустити авітамінозу.

Хурма

Традиційно цей тропічний плід з’являється у продажу в середній смузі в кінці жовтня і залишається з нами ще деякий час після Нового року. У цей час хурму вирощують не тільки на її історичній батьківщині, в Китаї, але і на півночі.

Особливо хурма багата на вітамін А і бета-каротином, як, до речі, і морква. Трохи менше в ній заліза і йоду, калію, кальцію, фосфору і магнію, а також аскорбінової кислоти та вітамінів групи B. Хурму рекомендують вживати тим, хто страждає від хвороб нирок, органів шлунково-кишкового тракту, а також серцево-судинних захворювань. Її назва перекладається з латинської як «сердечне яблуко».

Гранат

Ще один південний гість, який з’являється в наших широтах у другій половині осені, але зникає з полиць магазинів трохи раніше, ніж хурма. Плід граната на 38,6-63,5% складається з соку, багатого на вітаміни С і К, мідь. Сік граната також містить деяку частку вітамінів групи В, калію, фосфору, заліза і сірки. Цей фрукт корисний для імунітету, серця, шкіри. Він допомагає під час схуднення і підвищує рівень гемоглобіну в крові.

Виноград

Сезон винограду закінчується, а тому встигніть насолодитися їм наостанок. Особливо багато у винограді кремнію, який необхідний організму для того, щоб засвоювати корисні речовини, покращує стан нігтів, волосся та шкіри, зміцнює судини, суглоби та сполучні тканини. У червоному винограді багато кобальту, допомагає виробляти інсулін і тим самим регулювати рівень глюкози в крові. Тому несолодкі сорти винограду рекомендують для зниження ризику розвитку атеросклерозу, раку крові, анемії і цукрового діабету. У винограді також є певний обсяг вітаміну К і магнію.

Якщо на вашій ділянці росте виноград, то не забудьте вкрити його на зиму, враховуючи кліматичні особливості вашого регіону.

Інжир

Як тільки не називають це рослина, яка спочатку росла тільки в Малій Азії, а потім прижилася і на інших територіях, на Кавказі та на Чорноморському узбережжі також. Фігове дерево, смоква, винна ягода — ось лише деякі з його назв.

Тепер про користь. Всього 63 г. цього плоду в день вистачить для того, щоб задовольнити добову потребу людини в кремнії, чиї властивості були зазначені вище. Також інжир накопичив непоганий запас калію, вітаміну В6, магнію і вітаміну К. В силу наявності протизапальних і жарознижувальних властивостей цей фрукт рекомендують вживати під час ангіни, застуди, бронхітах. Усуває він неприємні відчуття при жіночих болях.

Фейхоа

Ще один лідер із вмісту йоду, який містить в собі до третини добової норми цієї речовини, трохи більше — вітаміну С і кремнію. Рослина виключно тропічного клімату, а тому в нас вважається екзотичною. Зараз саме час їсти фейхоа, а тому подбайте про придбання цієї незвичайної складовою вашого раціону. Тим більше що цей фрукт використовують під час лікування і профілактики хвороб ШКТ, атеросклерозу, авітамінозу та гіповітамінозу, пієлонефриту, подагри і базедової хвороби.

Айва

Якщо у вашому саду росте айва, то настав час поласувати її плодами. Тому що вони містять у собі масу корисних для організму речовин. Так, 600 г. айви заповнять добову потребу людини в аскорбіновій кислоті, а 769 г. — у міді. Остання, до речі, сприяє всмоктуванню заліза і допомагає боротися з інфекційними захворюваннями. У деякій кількості в айві містяться калій, залізо і фосфор, а також інші корисні речовини. Айву рекомендують для профілактики та лікування анемії. Також завдяки наявності пектину плоди цієї рослини допомагають виводити з організму радіонукліди.

Журавлина

Це природне багатство можна знайти в будь-який болотистій місцевості. І хоча збирати журавлину — заняття досить копітке, але воно обов’язково себе виправдає.

Всього 50 г. журавлини вгамують вашу добову потребу в необхідному людині — вітаміні Н, 556 г. — в марганці, який сприяє зміцненню кісток і м’язів, 694 г. — в кобальті. У цій цінній ягоді міститься кремній, калій, залізо, вітаміни В5 і К, а також інші корисні речовини. Звичайно, з’їсти велику кількість свіжої журавлини досить складно. Проте можна спростити цей процес, приготувавши журавлину в цукровій пудрі або журавлинний морс. Ця ягода дуже корисна для боротьби з пієлонефритом, профілактики серцево-судинних захворювань та підвищення імунітету.

Яблуко

Звичайно, краще, якщо це будуть домашні яблука, які ви зібрали зі своїх садових дерев. Проте і в магазинах яблука теж можуть бути без штучно створеного кольору і аромату, бо їхній сезон ще не завершився.

Крім аскорбінової кислоти, міді та калію, вміст яких коливається в межах 11 г. на 100 г. продукту і заліза (12 г. на 100 г. ), в яблуках також можна знайти деякий корисний об’єм кобальту, кремнію, міді, молібдену, вітаміну В6 і марганцю. Завдяки наявності в них кислот, яблука стимулюють вироблення жовчі і шлункового соку, покращують колір обличчя. Цей фрукт корисний під час отруєннях і авітамінозу.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net