Аналітика

За три роки треба виплатити понад $24 млрд — НБУ

Центробанк Української держави назвав суму, яку Україна має виплатити за боргами до 2023 року.

У 2020-2022 роках Україні необхідно виплатити понад 24 млрд доларів. Про це йдеться у звіті про фінансову стабільність Національного банку України.

Як зазначається, більшу частину цієї суми потрібно буде рефінансувати на зовнішніх ринках.

«Погашення та обслуговування валютного держборгу — ключовий середньостроковий виклик», — зазначають у центробанку.

У звіті наголошується, що, завдяки поліпшенню економічної ситуації, більшість кредитних агентств підвищили рейтинги України. Це посилило здатність залучати кошти на міжнародному ринку, проте їхня вартість досі занадто висока. На початку грудня прибутковість доларових євробондів України перебувала в діапазоні 4-7%, залежно від термінів погашення.

«Саме тому співпраця з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями є критично важливою. Нова трирічна програма розширеного фінансування (EFF) обсягом близько 5,5 млрд доларів сприятиме подальшому здешевленню суверенних і корпоративних запозичень. Крім того програма співпраці з МВФ — це не стільки гроші, скільки «якір» для втілення важливих економічних реформ, які іноді є соціально непопулярними. Саме тому для міжнародних інвесторів наявність програми з МВФ є фактором довіри до країни і підтвердженням того, що реформи йдуть за планом», — йдеться в документі.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net