Men's & Women's

Запущено виробництво найшвидшої серійної машини в світі

Через вісім років після анонсу почалося серійне виробництво гіперкара SSC Tuatara — потенційно найшвидшої серійної машини в світі. Компанія-виробник SSC North America обіцяє, що перший клієнт одержить свій автомобіль вже в третьому кварталі цього року, пише Мотор.

Перший прототип SSC Tuatara, назва якого взято з мови аборигенів Нової Зеландії, показали на Конкурсі елегантності Пеббл-Біч у 2011 році. Спочатку гіперкар планували оснастити 6,9-літровим двигуном V8 з двома турбокомпресорами, але товарний варіант отримав розроблений за індивідуальним проектом 5,9-літровий V8 з рідинними интеркулерами і системою уприскування з двома форсунками на кожен циліндр.

На звичайному бензині двигун видає 1350 кінських сил, на бензоэтаноловой суміші E85 — 1750 кінських сил. В пару до «вісімки» запропонована семиступінчаста автоматизована трансмісія CIMA з часом перемикання менше 100 мілісекунд. До 60 миль в годину (97 кілометрів на годину) Tuatara розганяється за 2,5 секунди. Чверть милі дводверка проходить за 9,75 секунди. Розрахункова «максималка» — 300 миль в годину або 483 кілометри на годину.

Більшість робіт, пов’язаних з будівництвом машини, SSC North America проводить на власному виробничому майданчику. В тому числі там виготовляють вуглепластиковий монокок, елементи шасі і кузова. Маса «Туатари» — всього 1247 кілограмів, що на 383 кілограми менше, ніж у Lamborghini Aventador SVJ.