Аналітика

ЗМІ: Німеччина на порозі великих потрясінь

Шеф-редактор Deutsche Welle Інес Поль прокоментувала події у внутрішній політиці країни. Після відставки голови Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Андреї Налес дострокові вибори стають більш вірогідними, а з ними і закінчення ери канцлера Ангели Меркель.

Результати виборів до Європарламенту призвели до» землетрусу » в політичному житті ФРН. При цьому відставка Налес є не внутрішньополітичною проблемою, а символом стану, в якому нині знаходяться дві провідні німецькі партії СДПН і Християнсько-демократичний союз Німеччини (ХДС). Саме вони з моменту заснування ФРН пропонували кандидатури на пост канцлера.

Після того, як Меркель на тлі поганих результатів на виборах перестала бути головою ХДС, внутрішньопартійне протистояння стало безконтрольним, а її потенційна спадкоємиця Аннегрет Крамп-Карренбауэр здається невдалою кандидатурою. У СДПН ще складніша ситуація, оскільки протягом шести років партія не могла нічого протиставити Меркель. У обох партій немає сильних політиків, передвиборної програми і відповідей на ті питання, які найбільше турбують німців. З урахуванням ролі Німеччини на міжнародній арені не можна допускати, щоб відбувається у внутрішньополітичній сфері країни впливало на прийняті в найближчому майбутньому рішення. У цій ситуації обом партіям можна порадити не поспішати і не робити поспішних висновків.