Економіка

ЗМІ: Турецька ліра зазнає потрясіння

Валютний ринок Туреччини зазнав потрясіння. З лірою трапився так званий флеш-креш — буквально за хвилину котирування впали на 15%, а потім так само швидко майже повністю відновили втрачені позиції, пише портал «Вести-Економіка».

Станом на 7:30 часу ліра втрачала до долара менше 1%.

Щось подібне іноді трапляється на ринках, правда це буває досить рідко. Як правило, це відбувається на неліквідних торгах в нічний час. Власне, саме так і було в цей раз.

На піку падіння ліра оновлювала мінімуми з серпня минулого року. Деякі трейдери вважають, що через якийсь час, падіння турецької валюти продовжиться.

Що характерно, флеш-креш стався без будь-яких новин, якщо не брати до уваги вкрай негативний зовнішній фон — на тлі ескалації торгової воєн між США і Китаєм нерви трейдерів напружені до межі.

Ми бачили обвальне падіння фондових індексів в США в п’ятницю, а сьогодні вже на терміновому ринку зниження продовжилося.

Експерти висловлюють припущення, що теоретично причиною падіння міг стати китайський фактор. КНР, як недавно з’ясувалося, підтримувала резерви Туреччини за допомогою свопів, однак тепер припинить надавати підтримку члену НАТО. Втім, ці ж експерти визнають, що це не більше, ніж припущення.

Ну поки ліра відчуває такі потрясіння, вся увага трейдерів прикута до юаню. Китайська валюта стрімко дешевшає, проте в будь-який момент в хід торгів може втрутитися Мінфін США і почати скуповувати юані на офшорному ринку.

Про можливі валютні інтервенції заговорили в кінці тижня, після того, як Трамп написав в Twitter про якісь заходи, які готуються.

З огляду на бажання Трампа послабити долар і відсутність бажання діяти активно у ФРС, на ринку з’явилися чутки, що зовсім скоро Мінфін США почне використовувати свій стабілізаційний фонд розміром в $ 46 млрд.

У загальному і цілому, нехай і короткострокове, але обвальне падіння китайської валюти, може стати передвісником сильних коливань на валютних ринках. Багато країн вже зараз беруть участь у валютних війнах, якщо до них приєднаються найбільші ЦБ світу, то настане справжній хаос.

Джерело: Арка
Valyutnyy rynok Turechchyny zaznav pot