Соціум

«Золоті» і «срібні» абрикоси вручені лауреатам кінофестивалю в Єревані

Урочиста церемонія вручення «золотих» і «срібних» абрикосів, а також ряду інших почесних нагород призерам XVI міжнародного кінофестивалю «Золотий абрикос» відбулася в суботу в Єревані.

У номінації «Міжнародне повнометражне кіно» журі віддало головний приз «Золотий абрикос» фільму Річарда Билингейма «Рей і Ліз» (Великобританія). Картина росіянина Кантеміра Балагова «Дилда» стала володарем «Срібного абрикоса».

Головний приз кінофестивалю в конкурсній програмі короткометражних фільмів дістався картині Марзіє Риахи «Уроки водіння» (Іран). «Срібний абрикос» журі присудило стрічці раті Цітеладзе «бранець громадськості» (Грузія).

Спеціальної згадки журі отримала картина Хасана Фазили з Ірану «Опівнічний подорожній», а Ліліт Петросян отримала спецпремію імені Геннадія Мелконяна за стрічку «Байина» (Вірменія).

У конкурсі «Регіональна панорама» володарем нагороди міжнародної асоціації журналістів і кінокритиків FIPRESCI став фільм Тінатін Каджришвили «Горизонт» (Грузія).

Особливі нагороди партнерів кінофестивалю

У п’ятницю ввечері В резиденції президента Вірменії відбулася церемонія вручення особливих нагород партнерів кінофестивалю «Золотий абрикос».

Нагороди журі Національної кіноакадемії Вірменії в номінації «Кращий фільм» отримала картина «Мій Новий рік» вірменського режисера Арусяк Симонян.

Особливою премією Соса Саргсяна за краще акторське виконання відзначений Фрунзик АМІРХАНЯН за роль у вітчизняному фільмі «Я повернуся додому».

Асоціація кінознавців і кінокритиків Вірменії кращим фільмом назвала картину Бехруза Шоайби «Дятел» (Іран), а Спілка кінематографістів Вірменії в якості кращого фільму визнав роботу Армана Арутюняна «Грудень» (Вірменія).

Фонд «Грант Матевосян» вручив нагороду за кращий сценарій фільму Тінатін Каджришвили «Горизонт».

Від імені Міжнародної асоціації кінематографістів IFCA нагороди вручено режисерові Гіоргію Таварткіладзе (Грузія) за фільм «Погані люди» і Артуру Сукиасяну (Вірменія) за фільм «Рана».

Про XVI кінофестивалі «Золотий абрикос»

Цього року XVI Єреванський міжнародний кінофестиваль «Золотий абрикос» пройшов у вірменській столиці 7-14 липня. Для участі в конкурсній програмі були відібрані 110 картин з 740 заявок більш ніж з 30 країн світу. Свої унікальні програми кінострічок в рамках фестивалю представили посольства Франції, Польщі, Італії та Німеччини у Вірменії.

Почесними гостями ювілейного фестивалю стали мексиканський режисер, лауреат міжнародних конкурсів Карлос Рейгадас і російський і молдавський режисер вірменського походження Артур Арістакісян.

Кінофестиваль «Золотий абрикос» проводиться в Єревані з 2004 року і вважається одним з найпрестижніших в регіоні.

У різні роки проведення фестивалю Єреван відвідали всесвітньо відомі актори і режисери, серед яких були письменник і сценарист Тоніно Гуерра, знамениті акторки Клаудія Кардинале, Фанні Ардан, Настасья Кінскі, Орнелла Муті.

У 2010 році Єреванський кінофестиваль удостоївся Головної премії Міжнародного союзу кіно, телебачення і спорту Ficts Plate D’honneur.