Економіка

Аграріям знизили ставку ПДВ з 20% до 14%

Верховна Рада на засіданні в четвер, 17 грудня, 255 голосами знизила ставку податку на додану вартість для аграріїв з 20% до 14%.

Згідно із законопроектом, пільгову ставку податку в розмірі 14% пропонується встановити на операції на поставки на митній території України та на ввезення в Україну сільськогосподарської продукції, в частині цільного молока, великої рогатої худоби, живих свиней, пшениці, жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, зерен льону та ріпаку, соняшнику та інших олійних культур, а також цукрових буряків.

«У даному переліку є тільки ті товари, які не продаються в роздріб, тобто ті, на які не може бути оподаткування ставкою ПДВ. ПДВ для таких товарів, як зерно або сира нафта, — це всього лише депозит, який потім або відшкодовується, або перетворюється на інші товари за ставкою 20% ПДВ», — зазначив нардеп Мар’ян Заблоцький.

Як стверджується, зниження ставки не призведе до масштабних спотворень в структурі надходжень/втрат ПДВ ні для однієї із зацікавлених сторін (держава/підприємство).

Переробні підприємства зможуть заощадити 6% витрат при закупівлі продукції за рахунок менших податкових зобов’язань виробника, а стимули для оптимізації податкових зобов’язань — «скручування» — зникнуть, вважають автори законопроекту.

Зазначимо, Україна зібрала в 2020 році 65,4 млн тонн зернових і зернобобових з площі 15,3 млн га, що є найнижчим показником за три роки.