ГоловнеСвіт

Білорусь більше не зможе поставляти електроенергію в Балтію

Литва припинила імпорт електроенергії з Білорусі в знак протесту проти запуску в промислову експлуатацію Білоруської АЕС. Про це у вівторок, 3 листопада, повідомило інформагентство Reuters з посиланням на заяву литовської компанії Litgrid LGD1L.VL, оператора системи передачі електроенергії.

Це означає, що електроенергія з Білорусі та Російської Федерації більше не зможе продаватися на литовському ринку, а також у Латвії та Естонії, оскільки литовська енергосистема є точкою входу для імпорту в країни Балтії.

Влада Литви спочатку виступала проти будівництва АЕС в Білорусі, яка розміщена за 70 км від Вільнюса — незважаючи на заяви офіційного Мінська про безпеку цього об’єкта.

Як повідомлялося, перший енергоблок Білоруської атомної електростанції підключено до об’єднаної енергосистеми країни. Енергетичний пуск блоку планується в листопаді цього року.

Нагадаємо, уряди балтійських країн виробили загальну методику з торгівлі електроенергією. Відповідно до неї, електроенергія, що поставляється до Литви, Латвії та Естонії, не повинна вироблятися в Білорусі.