Економіка

Білоруські компанії масово переносять бізнес в Латвію

Щонайменше 12 білоруських компаній з галузі інформаційних і комунікаційних технологій (ІКТ) і «зеленої» енергетики вирішили перенести свою діяльність в Латвію. Про це заявив міністр економіки Латвії Яніс Вітенбергс, повідомляє прес-служба відомства.

На цей час Міністерство економіки Латвії працює над рішеннями, які дозволять білоруським компаніям якомога швидше перенести свою діяльність в Латвію. Зокрема, створено спеціальну групу, у рамках якої Міністерство економіки і Латвійське агентство інвестицій та розвитку (ЛАІР) у співпраці з іншими залученими установами в прискореному порядку розглядають заявки білоруських підприємців і пропонують можливі шляхи вирішення.

Поточні питання включають видачу тимчасових дозволів на проживання «висококваліфікованим фахівцям і членам їхніх сімей», оформлення так званих стартап-віз, відкриття банківських рахунків та інше.

Ці компанії планують перевести в Латвію близько 470 співробітників, в основному представників керівництва і ключових фахівців.

Відзначається, що оскільки політична ситуація в Білорусі змінилася, ЛАІР мобілізувало свої ресурси. На сьогоднішній день поглиблені консультації отримали 116 білоруських компаній і приватних осіб, в цих організаціях у Білорусі зараз працюють понад 4000 осіб. 30 з цих компаній працюють у сфері ІТ, і 25 — виробничі організації.

Кілька латвійських муніципалітетів також зробили пропозиції білоруським підприємцям, яких обслуговує ЛАІР.

Раніше повідомлялося, що Viber закриває офіс у Мінську. Керівництво компанії має намір переглянути модель діяльності в Білорусі, поки співробітники працюють віддалено.

Також Яндекс відкликав частину співробітників із Білорусі. Співробітників, які відмовилися виїхати, перевезли з Мінська в заміські будинки для дистанційної роботи.