Економіка

Біля Копенгагена відкрилася найбільша в Європі вертикальна ферма

Тайванська компанія Yes Health Group, володар довгого списку проектів вертикального фермерства, в партнерстві з Nordic Harvest, датським стартапом, який вже побудував найбільшу вертикальну ферму в Китаї, запустили новий проект в Данії. Про це пише ZME Science.

«Ми пропонуємо більш стійкий спосіб виробництва їжі цілий рік, на місці, не шкодячи природі, — сказав засновник Nordic Harvest Андерс Ріман. — Ми повертаємо виробництво їжі назад в міста, де тепер можна вирощувати зелень на набагато меншій площі, оптимізувавши простір у висоту».

Датська споруда являє собою залу площею 7000 кв. метрів з 14 ярусами алюмінієвих ящиків, що йдуть під стелю. Все автоматизовано — за рослинами доглядають роботи — а щоб уникнути порушення умов виробництва, зала більшу частину часу герметично закрита.

«Рослинам на такій фермі не потрібні штучні добрива, пестициди або інші токсичні речовини», — говорять автори проекту.

Вся енергія, необхідна для штучного освітлення грядок — а це 20 000 світлодіодних ламп, розроблених YesHealth — буде надходити від численних данських вітрогенераторів. Зеленої енергії в Данії багато — за 2019 рік вітрова енергія забезпечила 47% потреб країни.

За даними Світового банку, близько 37% світового суходолу використовується зараз для потреб сільського господарства, однак чверть цих земель вже прийшла в непридатність через ерозію, кліматичні проблеми або інші антропогенні фактори. Вертикальні ферми, які з’являються в усьому світі, здатні виробляти сотні тонн зелені в рік, займаючи набагато менше площі, ніж звичайні грядки в оранжереях.

Нагадаємо, що раніше Україна продала агропродукції на $ 17,6 млрд. Зменшення торгового балансу на 7% пояснюється відносно низькими цінами на зернові та олійні культури і продукти їх переробки в першій половині року.

Також повідомлялося, що Україна не повністю використовує свій аграрний потенціал. Своїм продовольством Україна забезпечує 150 млн осіб в світі, але може забезпечувати до півмільярда, вважають в Мінекономрозвитку.