ГоловнеПолітика

Британія і ЄС погодили торговельну угоду

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон у четвер, 24 грудня, заявив про узгодження всіх умов угоди про майбутні відносини і торгівлю після Brexit, пише ТАСС.

«Угода — фантастична новина для сімей і компаній у всіх частинах Великобританії. Ми підписали першу угоду про вільну торгівлю, засновану на нульових тарифах і нульових квотах, яку будь-коли було досягнуто з ЄС», — сказано в заяві уряду країни.

Про це також повідомила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн: «Угода досягнута. Це дозволить уникнути переривання ключових зв’язків. Вона дозволить забезпечити справедливий доступ до спільного ринку і збалансовані умови для рибальства».

«Це чесна, збалансована угода, і це відповідальна річ для обох сторін», — зазначила вона.

При цьому глава ЄК запевнила, що за угоду «варто було боротися» і що угода відповідає інтересам ЄС, зокрема у сфері забезпечення чесної конкуренції та передбачуваності у сфері рибальства.

«Європа рухається вперед», — резюмувала вона.

«Угода передбачає вільну торгівлю без квот і тарифів, необмежений доступ до території, морського і повітряного простору одне одного і збалансований доступ до морських ресурсів. Угода включає збалансований доступ до ринків на підставі узгоджених регуляторних норм», — повідомив головний переговірник ЄС по Brexit Мішель Барньє.

Він додав, що Великобританія не погодилася на вироблення спільних з ЄС позицій щодо зовнішньої політики й оборони, але підтримала синхронізацію санкційних режимів.

Раніше в Британії заявляли, що готові до Brexit без угоди.