Економіка

Чехія планує відмовитися від вугілля до 2038 року

Чехія може повністю відмовитися від використання вугілля з 2038 року, повідомив міністр промисловості і торгівлі Чехії Карел Гавлічек, пише Укрінформ.

«Вугільна комісія вирішила, що рік, який вона рекомендуватиме уряду, — 2038-й. Це реалістичний термін для відмови від використання вугілля для вироблення тепла та електроенергії в Чеській Республіці», — заявив Гавлічек.

У разі схвалення урядом такого плану, з 2038 року в країні всі вугільні ТЕС будуть зупинені. За словами міністра, це дозволить скоротити викиди CO2 на 138 млн тонн до 2050 року.

Також до 2050 року Чехія планує інвестувати в нові джерела енергії близько 16 млрд доларів.

Метою відмови від вугілля є як декарбонізація економіки, так і забезпечення енергетичної безпеки країни.

Комісія також буде рекомендувати уряду створення фонду справедливої ​​трансформації для вугледобувних регіонів — Моравсько-Сілезького, Устецького і Карловарського.

Нагадаємо, що більшість європейських країн відмовляються від вугілля, наприклад, Німеччина планує повністю припинити його використання в 2038 році, Польща оголосила дедлайном 2049 рік.

Українські компанії в січні-жовтні 2020 року зменшили імпорт енергетичного та коксівного вугілля на 27,2% в порівнянні з тим же періодом минулого року, до 13,9 млн тонн.