Здоров’я

Чи можна передбачити здоров’я людини за кольором її волосся

Як колір волосся впливає на довголіття і здоров’я.

Колір нашого волосся і очей не лише визначає нашу зовнішність, але і може багато розповісти про здоров’я. Чим далі, тим більше досліджень підтверджують: люди з різним кольором волосся мають різний ризик розвитку небезпечних захворювань, по‑різному переносять біль і навіть реагують на лікарські препарати. Розповідаємо, до яких недуг схильні руді, блондини і брюнетки, інформує Ukr.Media.

Чому колір волосся має значення?

На сьогодні є як мінімум дві версії: меланін і гени. Меланін — це пігмент, який виробляється в шкірі під впливом ультрафіолету (таким чином, наприклад, ми отримуємо загар), а також присутній в ній, волоссі і очах сам по собі. Чим темніше волосся і очі, тим більше цього пігменту — і тим нижчий, наприклад, ризик онкологічних захворювань шкіри.

Прихильники другої теорії вважають, що ті ж самі гени, які відповідають за світлий колір волосся, також можуть бути пов’язані з підвищеним або зниженим ризиком тих чи інших захворювань.

Що можна розповісти про здоров’я брюнетів?

Дослідники стверджують, якщо ви чоловік і у вас темне волосся, найімовірніше, у вас раніше почалося статеве дозрівання. І, на жаль, це свідчить про те, що ваш ризик діабету, захворювань серця, а також схильності до зловживання алкоголем і куріння вищі, ніж у світловолосих ровесників.

Але є і хороші новини: чим темніші волосся і очі, тим вища психологічна стійкість і нижчий ризик депресії. Також брюнети в середньому краще справляються зі стресом і здатні переносити більш високі фізичні навантаження.

Здоров’я блондинів: чого побоюватися?

Якщо у вас світле волосся і світлі очі, після 50 років вам потрібно ретельно піклуватися про здоров’я очей: недолік меланіну істотно підвищує ризик макулярної дегенерації — захворювання очей, яке призводить до повної сліпоти. Щоб знизити ризик, обов’язково носіть сонцезахисні окуляри і максимально бережіть очі від впливу сонця.

Ще одна небезпека, до якої блондини схильні більше брюнетів — онкологічні хвороби шкіри. Чим світліше ваше волосся, тим менше меланіну у вашій шкірі і тим вона вразливіша — у тому числі і перед небезпечним ультрафіолетом.

Ще блондини гірше переносять біль: за статистикою їм потрібно на 20% більше анестезуючих засобів.

Також у блондинів вища кислотність шлунку, що підвищує ризик гастриту і виразки; вони вдвічі частіше брюнетів хворіють на ревматизм, частіше страждають запаленням сечового міхура. Нарешті, більшість блондинів швидше страждають від зниженого, ніж підвищеного тиску.

Рудоволосі: що відомо про їхнє здоров’я?

Природний рудий колір волосся — велика рідкість. На сьогодні природною рудою шевелюрою можуть похвалитися всього 2% жителів Землі, причому більшість з них живуть в Північній Європі. Вчені вважають, що такий незвичний колір волосся — результат генетичної мутації, яка не могла не відбитися на стані здоров’я.

На сьогодні вже відомо, що саме рудоволосі люди частіше страждають в старості від хвороби Паркінсона.

Ще одна цікава (і досить небезпечна) особливість рудоволосих людей — непередбачувана реакція на ліки. Річ у тім, що алергія зустрічається у людей з рудим волоссям набагато частіше, ніж у блондинів або брюнетів: за деякими даними, до 80% рудоволосих — алергіки.

Втім, є у рудих і свої переваги: саме їх організм найкраще виробляє вітамін D — дійсно, як маленьке сонечко.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net