Політика

Депутат ініціюватиме проведення службового розслідування стосовно голови Рахункової палати

Голова підкомітету Верховної Ради з питань правового забезпечення діяльності податкових органів Дар`я Володіна, ініціюватиме проведення ретельного службового розслідування стосовно голови Рахункової палати, про це вона повідомила на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі.

«Щось дивне коїться у нас із роботою державних органів. Ми декларуємо їхню відкритість і прозорість, але на практиці маємо зовсім протилежне! Особливо там, де це стосується питань «реформування» медицини і готовності Національної служби здоров`я протидіяти поширенню вірусу 2019-nCoV.

Днями мені стало відомо, що Рахункова палата України вирішила перенести строки розгляду результатів аудиту використання бюджетних коштів, виділених протягом 2018-2019 років на реформування системи охорони здоров`я. Згідно із затвердженим у листопаді минулого року планом звіт мав відбутися 14 квітня 2020 року. Але пан Пацкан, очільник Рахункової палати, несподівано переніс його на 8 вересня.

Що сталося? Чому в той час, коли світом і Україною шириться пандемія, наші державні службовці затягують об’єктивний і незалежний фінансовий аналіз стану справ у медичній галузі? Чи не свідчить це про провал гучно розпіареної кількома попередніми урядами часів президентства П. Порошенка медреформи?

Хочу нагадати, що згідно зі статтею 35-1 «Основ законодавства України про охорону здоров’я» саме первинна медична допомога, яка є безоплатною для пацієнтів завдяки бюджетному фінансуванню, передбачає профілактику, діагностування й лікування найпоширеніших хвороб. Відповідно до медичних показань пацієнта, лікарі «первинки» спрямовують його на вторинний чи третинний рівень допомоги – до вузьких фахівців. Також хворий має цілковите право на безоплатну невідкладну лікарську допомогу. Так говорить законодавство.

Отже, реформована система первинної медичної допомоги повинна була стати непробивним щитом, який би убезпечив українців від ураження коронавірусом 2019-nCoV. Але як показує ситуація, держава з цим викликом не впоралася. Можливо тому, що «реформатори» пішли шляхом своїх попередників і вдалися до масштабних фінансових зловживань та корупції? Не хотілося б про це думати, але висновки напрошуються саме такі.

І ось тепер, коли наближається час давати звіт про витрачання цільових бюджетних коштів, хтось прагне пригальмувати об’єктивний незалежний фінансовий аналіз стану справ у галузі. Комусь кортить приховати ймовірні злочини і осіб, винних у їх скоєнні.

Звісно, що питання є не лише до колишніх урядовців, а й до нинішніх очільників міністерств і відомств. Скажімо, мене цікавить стан бюджетного фінансування Національного плану протиепідемічних заходів на 2020 рік. Відповідні запити я, як народний депутат і голова підкомітету Верховної Ради, ще два місяці тому направила до Рахункової палати України. Адже це єдиний державний орган, який не входить до системи органів виконавчої влади і безпосередньо підпорядковується парламенту.

Про відповідь, яку мені надали, я сказала вище. У зв’язку із цим вважаю надзвичайно важливим негайно скасувати зміни до Плану роботи Рахункової палати на 2020 рік. Ми, парламентарі, мусимо якнайшвидше заслухати звіт цього державного органу, а матеріали звіту оприлюднити. Крім того, слід передати всі дані аудиту Рахункової палати до Офісу Генерального прокурора, який має вивчити їх і відповідно відреагувати, включаючи й притягнення до відповідальності винних осіб.

Одночасно я ініціюватиму проведення ретельного службового розслідування стосовно голови Рахункової палати Валерія Пацкана та відповідального члена цього державного органу Василя Невідомого. Слід перевірити, чому ці посадові особи неправомірно гальмують розгляд звіту за результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених у 2018-2019 роках Національній службі здоров’я України на первинну медичну допомогу», — написала депутат.

Раніше повідомлялося, що Володіна очолила найбільше в історії Верховної Ради міжфракційне об`єднання.