Аналітика

Депутат: Інвестування не має бути надризиковою грою з невідомими правилами та непередбачуваними наслідками

«Напередодні найбільшим міжфракційним депутатським об’єднанням Верховної Ради України «Invest in Ukraine» проведено круглий стіл з питань стимулювання та розвитку інвестиційної діяльності в Україні», — про це написала на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук народний депутат фракції Слуга Народу Дар’я Володіна.

«До участі у заході були запрошені народні депутати України, Прем’єр-міністр України, керівники профільних міністерств та відомств, дипломатичні представництва, представники бізнес середовища, громадськості, засоби масової інформації.

Я б хотіла подякувати Кабінету Міністрів України, особисто Прем’єр-міністру України за організацію практичного втілення ідеї нашого міжфракційного депутатського об’єднання щодо створення загальнодержавної інвестиційної мапи нашої країни.

На нашу думку цей крок є надважливим, він дійсно може та мусить започаткувати процес належного впорядкування, об’єднання та уніфікації всіх процесів інвестування в нашій країні. Ми вже зараз працюємо над практичними рекомендаціями щодо покращення цієї платформи, аби зробити Ukraine invest guide ще більш функціональним, наочним, привабливим, зручним та ефективним інструментом розвитку інвестиційної діяльності в Україні.

На превеликий жаль, останні роки ми вимушено спостерігаємо вкрай негативну тенденцію до скорочення обсягів інвестицій.

Так, найбільше падіння припало на 2017 рік, коли кількість вкладених в Україну грошей скоротилась на майже 12% і становила лише 2,5 млрд. гривень, що для нашої великої країни вочевидь замало. Для порівняння, наприклад у Франції розмір щорічних інвестицій складає 4 – 5 мільярдів доларів.

Експерти пов’язують таку тенденцію із цілою низкою факторів: це і нестабільність законодавства, і незадовільна робота судів, фіскальних та правоохоронних органів, рейдерські захоплення, відтік робочої сили тощо. Наразі низку проблемних факторів доповнює світова пандемія. Тож ми маємо докласти всіх своїх спільних зусиль для того, аби виправити помилки минулого і створити всі умови для стабільного зростання обсягів інвестицій в Україні, підтримки і захисту інвесторів.

На нашу спільну думку успіх роботи залежить у постійній координації зусиль депутатського корпусу із виконавчою владою, Офісом президента України, дипломатами та бізнес-колами, громадськістю.

Тож я б хотіла презентувати Вам наше спільне рішення про створення постійно діючої консультативної ради при міжфракційному депутатському об’єднанні «Invest in Ukraine», в яку ми запрошуємо представників виконавчої гілки влади, Офісу Президента України, а також науковців і стейкхолдерів. На нашу думку, саме така стабільна комунікація дозволить ефективно і швидко покращити інвестиційний клімат в країні.

Інвестування не має бути надризиковою грою з невідомими правилами та непередбачуваними наслідками. Це має бути стабільним процесом, де інвестор впевнено може прогнозувати розвиток подій. Тож давайте зробимо разом все необхідне для забезпечення належних, прозорих умов інвестування. Invest in Ukraine відкрите для комунікації і допомоги, а також запрошує долучитись до розробки цілої низки законопроектів, які б покращили умови інвестування в Україні: зробили їх зрозумілими та доступними».

Як відомо, Дар’я Володіна очолила найбільше міжфракційне об’єднання у Верховній Раді. Депутат є автором понад 20 законопроектів.