Політика

Депутат висловила стурбованість екологічною ситуацією в Україні

Народний депутат від партії «Слуга народу» Дар’я Володіна висловила стурбованість екологічною ситуацією в Україні. На своїй сторінці в соцмережі депутат написала:

«Через закриті кордони тисячі українців цього року відправилися подорожувати чарівними схилами Закарпаття. Соцмережі моїх друзів прикрашали фотографії кристально чистих озер, звивистих річок та бурхливих водоспадів. А що залишилося за кадром? Сотні тисяч пластикових пляшок, пакетів та іншого сміття, яке роками блукає від витоку до гирла річок в пошуках притулку, але не знаходить його.

Забруднення річок загрожує зниженням рівня підземних вод, що призведе до дефіциту питної води в Україні. Як боротися з проблемою, якщо неможливо її запобігти? Достукатися до свідомості українців, які повинні не тільки припинити викидати пластик у воду, а й навчитися сортувати сміття для подальшої переробки.

Нещодавно на Закарпатті запрацювала перша станція переробки пластику, її потужності дозволяють всього за 1 день переробити 10 тонн сировини. Справжній порятунок для екології, чи не так?

Справа залишилася за малим: налагодити систему розподілу і збору пластику по всій Україні, навчитися сортувати сміття і потрохи звикати до культури використання перероблених матеріалів. Хочу також відзначити, що у зв’язку з карантинними заходами, кількість відходів з пластику збільшилася в кілька разів (гумові рукавички, респіратори, одноразові пакети для продуктів), ми дійсно ризикуємо одного разу потонути в пластиці або виявити його у своїх легких та серцях.

Задумайтеся про те, що через десятки років жоден спритний майстер фотошопу не зможе повернути колишню чистоту і привабливість нашим неймовірним Карпатам. Відповідальність за екологічне майбутнє України лежить на плечах кожного з нас, в першу чергу».

Як відомо, Дар’я Володіна очолила найбільше міжфракційне об’єднання у Верховній Раді. Депутат є автором понад 20 законопроектів.