Політика

Держдеп відповів на заяву Путіна щодо ПВК Вагнера

Прес-секретар Держдепу США Морган Ортагус прокоментувала заяву президента Росії Володимира Путіна про те, що затримання в Білорусі бойовиків російської ПВК Вагнера є операцією спецслужб України та США, пише Голос Америки.

«Ці історії відволікають увагу від справжньої проблеми, яка полягає в тому, що Росія використовує ці сили для приховування власних наполегливих зусиль поставити уряди інших країн у незручне становище, посилити розбрат всередині країн, підтримати автократів, і взагалі сіяти хаос, щоб дати Росії можливість впливати на події глобально», — сказала вона.

Ортагус також зазначила, що США підтримують право народу Білорусі обирати своїх лідерів «на дійсно вільних і чесних виборах з незалежними спостерігачами і за межами неналежного впливу російських спецслужб».

Нагадаємо, в ніч на 29 липня співробітники правоохоронних органів затримали під Мінськом 33 громадянина Росії. Виявилося, що це бійці російської ПВК Вагнера. Тоді президент Білорусі Олександр Лукашенко зажадав від Росії пояснити ситуацію із затриманими, а не «намагатися виправдатися за свої брудні наміри».

Пізніше він змінив риторику на адресу Росії. 9 серпня Лукашенко сказав, що домовився з Путіним щодо вагнерівців, зазначивши, що Білорусь і Росія завжди будуть разом.

Раніше в українському МЗС заявили, що Україна не втручалася, не втручається і не має наміру втручатися у внутрішні справи Білорусі.