Здоров’я

Дієтологи розповіли, чому не можна пити апельсиновий сік зранку

Коли краще пити сік, щоб він приносив лише користь?

Картинка ідеального сніданку — чашка кави, круасан, джем і стакан апельсинового соку. Але чи корисний сік, тим більше вранці? Пояснюють дієтологи Олександра Мелін і Елоді Дженнаріно, інформує Ukr.Media.

Фруктові соки та газовані напої одинаково шкідливі?

Після пробудження наш організм потребує регідратації, адже ми всю ніч провели без води. Солодкий сік для нашого шлунку зранку — агресивне середовище. Крім того, цитрусові багаті кислотами, які можуть бути шкідливими для людей з проблемами травлення. «Але якщо з вашим шлунком все в порядку, кислота вам не зашкодить, адже рН шлунка вище, ніж у цитрусових», — пояснює Олександра Мелін.

Набагато небезпечніший за кислоту цукор, що міститься в соці. Йдеться і про магазинний, і про свіжовичавлений сік.

«У соці багато цукру, а потрапляючи в організм на порожній шлунок, він дуже швидко всмоктується у кров, виробляючи більше інсуліну, ніж необхідно для нормальної роботи організму. Консервований сік з магазину містить ще більшу дозу цукру. Такий сік шкідливий, як і газована вода, і не містить корисних речовин, які містить цілий фрукт», — продовжує експерт.

Дійсно, промисловий фруктовий сік містить стільки ж цукру, скільки стакан газованої води, тобто 10 г на 100 мл. І на думку фахівця з харчування Елоді Дженнаріно, його не слід вживати вранці, коли ви тільки прокинулися. Прийом цукру натщесерце може викликати гіпоглікемію. Через кілька годин цукор опуститься, і мозок попросить ще цукру. Ось чому, якщо ви прокинетеся о 7 і на сніданок вип’єте сік, вже о 10:00 вам знову захочеться їсти.

Користь апельсинового соку

Апельсин — джерело вітаміну С, який наше тіло виробляти не може, але який необхідний для зміцнення імунної системи і правильного засвоєння кальцію в кістках, так що фрукт цей, безумовно, корисний. Стакан апельсинового соку у 200 мл покриває майже всю денну норму вітаміну С. Крім того, згідно з кількома дослідженнями, апельсиновий сік знижує занадто високий рівень поганого холестерину а, отже, запобігає серцево-судиним захворюванням, захищаючи наші судини. Для краси шкіри апельсин також незамінний, він активує вироблення колагену (що також важливо для кісток і м’язів). В апельсинах міститься вітаміни B6, який допомагає регенерації шкіри.

Коли ж пити сік для найбільшої користі для організму?

«Пийте сік після обіду. Це набагато корисніше, ніж на сніданок. Не потрібно пити сік перед тренуванням: через підвищений цукор ви ризикуєте отримати пік гіпоглікемії, який під час тренування знизиться, а, отже, ви відчуватимете себе погано. Правильніше за все випити склянку соку або з’їсти фрукт після фізичних навантажень», — вважає Олександра Мелін.

Краще почистити апельсин і з’їсти, ніж вичавити з нього сік. Це дасть вам додаткову клітковину, і він менш калорійний, адже глікемічний індекс у фруктів нижчий, ніж у соків. Але якщо ви любитель соку, то не переборщіть, достатньо однієї склянки.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net