Світ

Дивовижний артефакт підняли з дна високогірного озера Тітікака

Знахідка доводить, що озеро було місцем паломництва інків.

Група археологів виявила скриньку з артефактами на дні озера Тітікака. У ній виявилися фігурки з раковини молюска і золота, які інки вважали дуже цінними. Вчені вважають, що знахідка — частина жертвопринесення богам води або родючості, інформує Ukr.Media.

Під час свого розквіту імперія інків контролювала територію від Колумбії до Чилі. Озеро Тітікака вважалося в них священним: на його берегах індіанці побудували кілька десятків храмів і регулярно опускали в нього ритуальні підношення, читаючи молитви богам. «Ми знали, що вони робили тут жертвопринесення, на це вказують хроніки XVI-XVII століть», — розповів антрополог Хосе Капрілес.

Вчені і дайвери регулярно знаходять на території озера артефакти епохи імперії інків. Вважається, що це були підношення божественним покровителям царів і богині води, моря і риболовлі мамі Коча. Серед них зустрічаються фігурки людей і тварин, зроблені з цінних матеріалів, і золоті прикраси. Але вони, зазвичай, були в дуже поганому стані.

Остання знахідка збереглася відмінно. Під час дослідження озера група археологів виявила ритуальну кам’яну скриньку, яка закривалася пробкою. У неї потрапили вода і мул, але вони майже не пошкодили вміст: статуетку лами, вирізану з раковини спонділуса (молюска, який мешкає в двох тисячах кілометрів від озера і був величезною цінністю для індіанців), і циліндр, згорнутий з золотого листа. Артефактам близько 500 років.

«Церемоніальні жертвопринесення, зроблені озеру, були як символічними, так і політичними актами, покликаними узаконити за допомогою ритуалу владу інків у священному місці», — пояснюють Крістов Делер і Хосе Капрілес у своїй статті. Вони відзначили, що знахідка також може бути підношенням предкам або богам родючості, щоб ті дали народу більше лам або забезпечили хороший урожай. Цю теорію підтверджує те, що раковина спонділуса використовувалася під час виклику дощу, бо асоціювалася з морем і богами води.

Скринька також може бути частиною «кривавого» підношення. Іноді інки приносили в жертву дітей або тварин, щоб умилостивити богів, і заливали їх кров в спеціальні порожнини в скриньках. Коли скриньки занурювали на дно, вона змішувалася з водою озера, роблячи її червоною. В останній знахідці якраз є кілька отворів для мотузок, на яких її опускали, і, можливо, для випуску крові. На жаль, встановити це не вдасться, тому що її сліди, якщо вони колись і були, давно стерлися.

Знайдені артефакти унікальні і підтверджують, що Тітікака використовувалося для проведення священних ритуалів. «Це одне з рідкісних підводних підношень інків. Знахідка вкрай важлива і допоможе зрозуміти, якими були відносини між імперією і місцевими племенами, а також яку роль в їх віруваннях грало озеро», — розповідає Делер.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net