Здоров’я

Дослідники дізналися, як змінюється наша поведінка і мозок під впливом грошей

Багатство може зробити нас аморальними, а бідність — дурнішими.

Розбираємося, як гроші впливають на людину і що з цим можна зробити, інформує Ukr.Media.

Гроші впливають на мозок як наркотики

Просто подивитися на купюру для цього, зрозуміло, недостатньо. Але якщо ви знаходитесь в ситуації, в якій можете з волі обставин отримати або програти якусь суму грошей, або ведете переговори про них, то активність мозку підвищується. Особливо це стосується прилеглого ядра — області, яка є частиною системи винагороди та важлива для обробки мотивації та емоцій.

Чим ризикованіша ситуація, тим активність сильніша. Знімки мозку людей, які брали участь в експерименті, виявилися практично ідентичні з результатами МРТ наркоманів.

Безгрошів’я заважає тверезо міркувати

Є думка, що люди мало заробляють, тому що недостатньо розумні. Проте вченим вдалося довести, що все навпаки: безгрошів’я змушує приймати їх неправильні рішення. З‑за стресу, викликаного проблемами з фінансами, людина частково втрачає здатність обробляти інформацію, аналізувати ситуацію і визначати пріоритети.

У США дослідники попросили групу людей розв’язати гіпотетичну проблему — подумати, як оплатити ремонт автомобіля. А потім дали кілька не пов’язаних між собою просторових і логічних завдань. Виявилося, що люди з низькими доходами погано справлялися з завданням, якщо за ремонт треба було заплатити багато, і добре, якщо мало. Випробувані з високими доходами виявилися однаково успішними в обох ситуаціях.

Для наступного експерименту дослідники перемістилися в Індію і попросили фермерів виконати кілька завдань до збору врожаю, коли грошей не було, і після. І знову гіпотеза підтвердилася.

Вчені зробили висновок, що чим більше ви турбуєтеся про непросту фінансову ситуацію, тим менше ресурсів залишається на інші речі. Так що важливі рішення краще не приймати в умовах, коли в холодильнику миша повісилася, а в улюблених кросівок відклеїлася підошва. Великий ризик, що стане тільки гірше.

Невигідну пропозицію можна відчути нутром

В одному дослідженні учасників розділили на пари. Один з них повинен був пропонувати умови угоди, інший — приймати або відхиляти. Гроші обидва отримували, лише якщо змогли домовитися. За логікою, другому піддослідному було б вигідно погодитися на будь-який варіант, щоб отримати хоч щось. Однак люди з цієї групи відхилили половину пропозицій, в яких мова йшла про маленькі суми.

За складні рішення відповідає префронтальна кора. Саме вона працювала, коли учасники чули, скільки можуть отримати. Але якщо пропозиція була несправедливою, то активність зачіпала острівкову долю, що відповідає за емоції.

Важливо, що в острівцевій долі є веретеноподібні клітини, як і в шлунку. І цей орган травлення нерідко висловлюється, коли мова заходить про сильні емоції. Так що несправедливість угоди можна відчути одночасно і мозком, і животом.

Багатство не дає бачити привілеї

Якщо багато працювати, будете отримувати багато — тут все здається логічним. Але багатим людям властиво вважати, що їх заробітки — тільки їх заслуга. При цьому вони охоче списують з рахунків фактори випадковість, везіння та інші не залежні від особи обставини.

Це працює не тільки з справжніми грошима, але і з купюрами з «Монополії». Ця гра так і руйнує сім’ї та дружби з 1935 року. Але в експерименті умови посилили й просто дали парам гравців різні правила. У жодного з них не було шансу на перемогу.

Дослідники фіксували як учасники поводяться. Чим більше людина вигравала, тим більш грубою і нетактовною вона була стосовно інших людей за столом. Вона завчасно святкувала перемогу, на своєму ході голосно гримав фігурою об ігрове поле.

Варто пам’ятати, що добробут може впливати на те, як ви ставитеся до людей. Не завжди це буде справедливо: іноді справа у вас, а не в них. Відстежуйте цей момент, щоб не перетворюватися в зазнайку.

Чим більше грошей, тим менше емпатії

Логічно продовжуємо попередній пункт. Люди з більш низьким економічним статусом краще розуміють, що означають вирази облич оточуючих. Це підтверджується дослідженнями нейронних емпатичних реакцій.

Втім, такі результати не говорять про особливу добросердечність бідних людей. Просто з‑за постійно вразливого становища вони змушені більш гостро реагувати на потенційні соціальні загрози. Сприятливе життя багатих менше залежить від оточуючих.

Гроші та аморальність пов’язані

Представники привілейованих класів частіше порушують закони та етичні норми. Тут справа не тільки в грошах, а в нерівності в цілому. Але фінанси, зрозуміло, впливають на ситуацію. Скажімо, люди в дорогих машинах в чотири рази частіше заважали іншим на перехрестях, ніж водії більш дешевих авто. А ще піддослідні з вищих класів частіше обманювали, шахраювали і з більшою охотою погоджувалися на участь у сумнівних схемах.

Думки про гроші полегшують біль і страждання

В одному дослідженні учасників попросили опустити руки в миску з водою, нагрітою до 50 °C. Перед цим одні з них перераховували гроші, інші — просто аркуші паперу. Піддослідні з першої групи відчували набагато менший дискомфорт, ніж з другої.

Тут можна зробити відразу два висновки:

Не приділяйте занадто багато уваги грошам, інакше можна забути, що існують й інші сторони життя, в яких можуть бути проблеми.
Гроші — хороший спосіб відволіктися, якщо ви зіткнулися з чимось, що вас турбує, але не залежить від ваших дій.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net