Соціум

Ефективний спосіб відпочинку після роботи: як його правильно організувати

Як ефективно відпочити після роботи.

Людина, яка думає про те, як ефективно відпочити, найімовірніше, не налаштована на відпочинок. Слова «ефективність» та «відпочинок» мають досить різну природу. Але це не означає, що не потрібно замислюватися про організацію і займатися плануванням відпустки — навпаки. Просто потрібно пам’ятати, що підготовка до відпочинку і сам відпочинок — це різні речі, між якими слід провести чітку лінію. Це як підготувати постіль до сну — випрати її і відпрасувати — а потім спати, інформує Ukr.Media.

Багато хто плутає ці два етапи. Люди, які багато планують, намагаються контролювати все на самому відпочинку — і в результаті не розслабляються. Є й категорія людей, які зовсім не напружуються, щоб підготуватися, і з-за цього їх відпочинок виявляється неякісним. Підготовка до відпочинку — це вагома стаття витрат енергії. Наприклад, на місяць у вас є 100 одиниць енергії, з них 20 потрібно витратити на підготовку до процесу рекреації. Деяких людей напружує підготовка, оскільки їм здається, що це вже частина відпочинку, а він начебто напружувати не має. Але підготовка — це не відпочинок, а відпочинок — не підготовка.

Якщо ви хочете якісно відпочити, потрібно спочатку напружитися, щоб все організувати, а потім просто розслабитися. Відпочинок має спонтанну природу і не повинен йти по чітко визначеному плану.

Кращий відпочинок — спонтанний

Сучасні люди не вміють відпочивати. Все тому, що час прискорюється, і ми все міряємо ефективністю, зокрема і відпустку. Але парадокс в тому, що чим менше ми думаємо про ефективність відпочинку, тим ефективнішим він виходить. Наша раціональна частина часто не дозволяє нам якісно відпочити.

Кращий відпочинок у певному сенсі — спонтанність (але це не означає, що не потрібно до нього готуватися). Наприклад, ви приїхали на острів, дізналися, що там є місце, де можна поплавати з дельфінами — їдете туди та плаваєте. Якщо ж ви запланували заздалегідь, що в певний день, в конкретний час поїдете плавати з дельфінами, ви не можете знати, що це принесе вам радість. Може, в цей момент вам захочеться просто полежати на пляжі, а не їхати кудись.

Звичайно, коли ви відвідуєте якусь країну, ви дізнаєтеся заздалегідь, куди варто піти, що подивитися. Цей мотив залишається з вами під час відпустки, але є шанс, що по приїзду вам буде лінь це втілити. Якщо ви будете змушувати себе щось робити, то це емоційне завдання або пункт плану? На відпочинку потрібно вирішувати емоційні завдання, а не раціональні.

Ми не знаємо, чого нам захочеться на новому місці. Ми думаємо, що ми хочемо плавати з дельфінами, поки ми тут, вдома, на своєму робочому місці. Але часто ми приїжджаємо і бачимо інший контекст. Ми можемо побачити море, і захотіти цілий тиждень валятися на пляжі. Якщо людина йде за своїм емоційним позивом, часто це і є максимально якісний відпочинок.

Коли люди стверджують, що люблять свою роботу і вона їх завжди заряджає, — вони брешуть. Будь-яка робота має елементи важкої праці, іноді навіть насильство. Тим, хто займається улюбленою справою, може здаватися, що їхня справа — улюблена 24 години на добу. Так тільки здається. Зазвичай в роботі ми себе напружуємо, і саме тому під час відпочинку потрібна відсутність структури. Слід прислухатися до своєї внутрішньої дитини. Як діти реагують на світ: «Мама, ух ти, черепаха, морозиво, море!» В таких реакціях багато динаміки. Якщо людина зможе віддатися цьому, це буде найкращий відпочинок.

Чи можна вирішувати робочі питання у відпустці

Люди діляться на дві категорії: ті, у яких робота з 9-ї до 18-ти, та ті, у кого робота змішана з життям. До першої категорії належать не тільки офісні працівники, а в цілому люди, яким потрібне чітке розуміння, де робота почалася, а де закінчилася. Їм навіть відповідати на один робочий лист під час відпустки протипоказано. А для людей, які живуть і працюють одночасно, це не проблема, адже для них змішування цих контекстів не носить травматичний характер.

Найпростіший спосіб зрозуміти, чи не зашкодить вам коротке включення в роботу під час відпустки, — запитати себе, чи хочеться вам це робити і чи не викликає це напруги. Якщо ви хочете відповісти на лист, оскільки там може бути щось цікаве для вас, — напруги немає. Але якщо вам цього робити не хочеться, але є страх, що без вашої участі щось станеться, це говорить про контроль, який складно відпустити, про неможливість розслабитися і відпочивати. В основному це стосується людей, на яких лежить багато відповідальності.

Таким людям потрібно попередньо налаштовувати себе і попереджати колег, що вони не будуть займатися робочими питаннями у відпустці. Можна налаштувати автоматичні відповіді в пошті, щоб не відповідати на листи. На жаль, впоратися з контролем непросто. Їхати у відпустку краще мінімум на 12 днів, оскільки перші 5 підуть на адаптацію.

Як відпустити роботу і почати відпочивати

Не всі вміють приїхати у відпустку і з першого ж дня відпочивати. Потрібен час на те, щоб перебудуватися: у когось це виходить швидко, а комусь потрібно кілька днів. Протягом цього часу потрібно поступово занурювати себе в відпочинок, намагатися більше прекрасного помічати навколо. Якщо людина знає, що її складно відключитися від роботи, потрібно врахувати це під час для підготовки до відпочинку. Таким людям менше, ніж на 10-12 днів, немає сенсу кудись їхати.

Синдром повільного переходу до відпочинку зустрічається у людей, у житті яких багато напруженості або відповідальності, наприклад, у топ-менеджерів або власників бізнесу. Таким людям потрібно поступово входити у відпочинок, спочатку запланувати щось для релаксації, а потім щось більш активне: наприклад, спочатку полежати на пляжі, поплавати, а далі їздити на екскурсії. Потрібно знати свої особливості і враховувати їх.

Чому відпочивати вдома — неефективно

Відпочинок передбачає зміну стратегії життя. Якщо людина звикла скрупульозно ставитися до витрат, то під час відпочинку краще дати собі фінансову свободу і не відмовляти собі ні в чому, звичайно, в межах вашого бюджету.

Відпочинок — це зміна обстановки. Якщо немає можливості виїхати за кордон, можна вибрати якусь турбазу або зняти будиночок біля озера, недалеко від міста. Це вже зміна контексту. Дім — це не місце для відпочинку, це «зарядна станція», де повинно бути комфортно поповнювати запаси енергії. Але якщо ми говоримо про довготривалий відпочинок від роботи — відпустку, то проводити його вдома — нерентабельно. Енергії, отриманої від відпустки вдома, буде мало. Уявіть, що ви в театрі дивитеся «Анну Кареніну», а потім починається «Король Лір» з декораціями від попереднього подання. Навіть якщо змінити акторів і світло, але залишити декорації, атмосфера буде такою ж, а відчуття — змішаними. Наша психіка відпочиває, коли змінюється картинка, і зміна контексту, нам необхідна.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net