АналітикаГоловне

Експерт закликав не плекати ілюзій щодо зростання світової економіки

Голова швейцарського інвестбанку UBS Аксель Вебер застеріг світову економіку від ілюзій щодо швидкого відновлення від наслідків пандемії коронавірусу і викликаної нею кризи. Слова фінансиста наводить CNBC.

«Я не песиміст і вірю, що ми впораємося з проблемами. Але разом з тим ми не повинні тішити себе ілюзіями і думати, що це трапиться швидко. Насправді це займе якийсь час», — зазначив Вебер.

За його словами, повернення до докризового рівня ВВП — як на глобальному рівні, так і для окремих країн — займе не менше року. Відновлення колишніх темпів зростання і зниження безробіття може зажадати близько двох років.

Заява глави UBS відбулася на тлі новин про успішні випробування відразу двох вакцин від коронавірусу: від американської Pfizer і німецької BioNTech. Вони стали драйвером для зростання фондових індексів по всьому світу, перш за все в США.

За словами Вебера, масове виробництво вакцин і забезпечення ними потребуючих займуть певний час. Фінансист закликає ставитися до подібних новин зі скептицизмом.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Денис Шмигаль на презентації повідомив, що за останні десять років Україна втратила трильйон доларів ВВП.

Раніше повідомлялося, що МВФ поліпшив очікування щодо економіки України. Цього року українська економіка впаде на 7,2%, а в наступному зросте на 3%, очікують у фонді.