Світ

Ердоган вимагає від США винищувачі F-35 або повернути гроші за них

Туреччина може почати шукати інші джерела придбання винищувачів, або виробить їх сама, зазначив президент Туреччини.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган зажадав від США або завершити поставки винищувачів-бомбардувальників п’ятого покоління F-35, або повернути Анкарі вже виплачені в рамках контракту гроші. Про це турецький лідер сказав журналістам, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Вони або видадуть нам наші літаки, або гроші», — сказав Ердоган, не уточнивши, яка сума була заплачена Туреччиною за F-35.

Він нагадав, що угода щодо російських зенітних ракетних систем С-400 завершена, і її перегляд не є предметом розмови для Анкари.

Президент додав, що якщо США не змінять лінію поведінки щодо F-35, то Туреччина буде або шукати інші джерела придбання винищувачів, або зробить їх сама.

Нагадаємо, США активно виступали проти угоди Анкари та Москви і пропонували придбати взамін С-400 комплекси Patriot. Однак поставки російських ЗРК С-400 в Туреччину почалися 12 липня 2019 року.

У підсумку, Вашингтон виключив Туреччину з програми виробництва та придбання винищувачів F-35. А в Пентагоні заявили, що Туреччина втратить близько $9 млрд від виключення з програми F-35.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net