Здоров’я

Фахівці не радять виключати м’ясо зі свого раціону харчування

Відмовлятися від м’яса чи ні — справа ваша, але ми б не рекомендували робити це без вагомих причин.

У зв’язку з популяризацією вегетаріанства, тобто повної або часткової відмови від вживання в їжу м’ясних продуктів, було проведено безліч досліджень на цю тему. Однозначних даних про те, корисно це чи шкідливо, немає. Але все ж ми прийшли до висновку, що повністю відмовлятися від вживання м’яса здоровим людям не варто. Чому? Давайте спробуємо розібратися разом, інформує Ukr.Media.

Дефіцит вітаміну B12

Вітаміни групи B відповідають за нашу стресостійкість і регулюють мозкову діяльність, тому вони обов’язково повинні поступати в організм. Дефіцит конкретно вітаміну B12 призводить до загального погіршення самопочуття, втоми і навіть депресії.

Медичне видання Гарвардського університету ще у 2013 році провело дослідження, яке довело, що симптомами критично низького вмісту B12 в організмі можуть бути епізодична втрата смаку/нюху, галюцинації і напади параної. В12 міститься тільки у тваринному білку, самостійно наш організм не вміє його синтезувати. Вегетаріанцям обов’язково потрібно приймати B12 окремо, так що це наша перша причина, чому не варто повністю відмовлятися від м’яса.

Важливий момент: достатня кількість B12 тільки в якісному м’ясі, реалізацією якого займаються фермерські господарства. Та сировина, що лежить на прилавках наших супермаркетах, має дуже низьку якість.

Різкі скачки ваги

Ви ж знаєте, що ми товстіємо не від жирів, а від вуглеводів? Білок, у свою чергу, тільки стимулює схуднення. Коли ви різко виключаєте з раціону м’ясо, залишаючи основне меню без змін, спостерігається значний «перекіс» у бік вуглеводів. Нестача білка тваринного походження відчутно уповільнює обмін речовин, тому на початковому етапі вегетаріанства в 90% випадків спостерігаються різкі скачки ваги.

Відмова від м’яса знижує кількість «хорошого холестерину» в крові (типу HDL). Ліпопротеїни високої щільності є відмінною профілактикою серцево-судинних захворювань, беруть участь у формуванні основних стероїдних гормонів і багатьох інших процесів всередині організму. Якісний тваринний білок життєво необхідний для нормального функціонування всіх наших систем.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net