Здоров’я

Фахівці розповіли, що звична поза під час сну пов’язана з хворобами

Зазвичай звична поза під час сну вибирається людиною несвідомо. Однак це може серйозно вплинути на здоров’я. Медики пояснили, як сон на боці, животі й в іншому положенні пов’язаний з розвитком різних захворювань і недуг, інформує Ukr.Media.

Сон на боці

Як пояснюють медики, люди, які звикли засинати на правій стороні, ризикують зіткнутися з хворобами шлунка. У такому положенні тіла шлункова кислота може легко перетікати в стравохід. Крім того, в цій позиції ускладнюється робота підшлункової залози, тому що шлунок тисне на неї. Як показують дослідження, люди, які сплять на правому боці, вдвічі частіше стикаються з розвитком печії та проблем з травленням ніж ті, хто спить на лівому.

Також у сплячих на правому боці більше проблем з серцем, ніж у «лівші». Це пов’язано з тим, що головна артерія організму зігнута вліво, пояснили фахівці.

Водночас, медики помітили, під час сну на боці важливо не тільки, яка це сторона тіла, але і те, як у людини розташовуються руки та ноги.

«Поза ембріона з зігнутими руками та ногами часто пов’язана з болем у шиї та спині. Для спини краще, коли при бічному сні верхня нога злегка підтягнута, а нижня витягнута», — говорять фахівці.

Сон на спині

Що стосується сну на спині, в такому положенні тіла можуть виникати проблеми з диханням.

«Якщо ви спите на спині, ваш язик може запасти в горло. Дихальні шляхи при цьому звузяться, з’явиться звук хропіння. Якщо звуження є серйозним, дихання може навіть зупинитися. Люди далеко не завжди здогадуються про те, що у них є таке порушення, але у вигляді наслідків нічних зупинок дихання можуть розвиватися гіпертонія і високий пульс, збільшується ризик серцевого нападу та інсульту», — розповіли лікарі.

Сон на животі

За словами експертів, такий сон може бути корисний для хребта, оскільки при цьому полегшується навантаження на міжхребцеві диски (так їм легше підтримувати природну кривизну хребта). Людям з проблемами попереку може бути корисним спати в такій позі, але все ж при цьому положення тіла повинно змінюватися кілька разів за ніч.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net