Прогрес

Фізики створили райдужну шоколадку-хамелеон

Будь-який сучасний магазин — це справжнє поле бою, оскільки всі виробники змагаються один з одним за те, щоб товар як можна вигідно виділявся на тлі конкурентів. Магазини солодощів, звичайно, не стали винятком. Але дослідники з ETH Zurich перевершили всіх — вони знайшли спосіб зробити дійсно унікальний шоколад з покриттям, яке змінює колір та не вимагає яких-небудь спеціальних інгредієнтів або барвників, інформує Ukr.Media.

Це було народжене з чистої цікавості. Троє дослідників задалися питанням, чи зможуть вони змінити природний коричневий колір шоколаду і зробити його чимось унікальним. Перші експерименти були пов’язані з нанесення на шоколад золота або оксиду титану, які надавали йому відтінки жовтого і блакитного. Однак неважко здогадатися, що масове виробництво таких цукерок було б непрактичним і дуже витратним.

Справжній прорив стався, коли дослідники підключили до роботи матеріалознавця Аніту Цинг, яка допомогла їм розробити нову технологію нанесення певного малюнка на зовнішню поверхню шоколаду. Після серії експериментів команда отримала шоколад з блискучою текстурою, яка змінює колір та нагадує голограму. Примітно, що аромат і структура самого шоколаду залишилися колишніми.

В цей час дослідники вже ведуть переговори з кондитерськими фабриками з метою запуску перших зразків незвичайних солодощів в комерційний продаж. Само собою, вони не розкривають весь секрет своєї технології, але натякнули, що схожий процес дозволяє шкірі хамелеона і крилам деяких метеликів адаптивно змінювати свій колір. У дикій природі цей ефект досягається нанорозмірними утвореннями, які особливим чином розсіюють світло, в результаті чого лише певні довжини світлових хвиль потрапляють в око спостерігача залежно від кута огляду. Сучасні технології дозволяють відтворити подібний патерн на поверхні будь-якого твердого матеріалу, так що шоколад — не виняток.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net