Аналітика

Франція планує перезапуск економіки на €100 млрд

У Франції уряд представив проект плану перезапуску економіки в 100 млрд євро на тлі кризи через пандемію коронавірусу. Про це повідомляє BFMTV.

Документ був оприлюднений прем’єр-міністром Жаном Кастексом після місяців консультацій з економістами, профспілками та іншими зацікавленими сторонами. Цей пакет економічної допомоги може стати найдорожчим планом країни, оскільки 100 млрд євро складають близько 4% ВВП Франції.

Серед пріоритетів плану — відновлення промисловості, так званий «енергетичний перехід» і підтримка зайнятості.

Зокрема, на відновлення промисловості пропонують виділити 35 млрд євро. Це передбачає зниження податків для бізнесу (в середньому на 10 млрд в 2021 і 2022 роках), релокалізацію деяких підприємств та інновації.

Мета полягає в тому, щоб гроші, які зараз інвестовані в підтримку робочих місць та створення нових, через п’ять років повернулися у вигляді зростання ВВП. Саме тому уряд вирішив підтримати підприємства, а не надати пряму допомогу домогосподарствам.

У свою чергу на блок з енергетичного переходу виділяють 30 млрд євро. Сюди входить термомодернізація будівель, розширення використання водню і стимулювання екологічних видів транспорту, в тому числі через покращення мережі велодоріжок. Міністр економіки і фінансів Брюно Ле Мера вважає, що ці інвестиції «окупляться» через 10-15 років.

Нарешті, на блок підтримки зайнятості пропонують направити 28 млрд євро. Він включає також підтримку працевлаштування молоді, яка в цьому році вийде на ринок праці, і створення в цілому 160 тисяч робочих місць в 2021 році і ще 240 тисяч у 2022 році. Водночас дещо скоротять адресну допомогу домогосподарствам, які найбільше постраждали від кризи.

Нагадаємо, що держборг розвинених країн на максимумі з часів Другої світової. Нинішнє зростання держборгу пов’язане з витратами країн на боротьбу з пандемією коронавірусу COVID-19.