Соціум

Freedom House: Україна отримала статус «частково інтернет-вільної»

У міжнародній правозахисній організації Freedom House щодо стану свободи в Інтернеті оцінюють Україну як «частково вільну» країну. Про це йдеться в звіті організації «Свобода у мережі 2020», що охоплює період з червня 2019 до травня 2020 року. Відповідне дослідження опубліковане на сайті організації.

Підкреслюється, що Україна отримала в рейтингу 61 бал.

Як підкреслив директор офісу Freedom House в Україні Метью Шааф, «Українська влада продовжує блокування великої кількості веб-сайтів і деякого типу контенту, посилаючись на його небезпеку для суспільства, без надання переконливих аргументів на користь того, що блокування це єдина ефективна і можлива опція» .

За його словами, ситуація виглядає так, що політика блокування стає єдиною, а не останньою опцією.

«Крім постійного нехтування принципами захисту прав людини і верховенства права, спрямованих на захист від цензури, виглядає так, що політика блокування стає єдиною, а не останньою опцією. На жаль, за весь цей час майже ніяких зусиль з боку держави не було направлено на те , щоб навчити і підготувати українських громадян ставати відповідальними та досвідченими користувачами інформації та Інтернету», — сказав він.

У Freedom House зазначають, що у вересні 2019 уряд прибрав вимогу проходити ліцензування для провайдерів послуг Інтернету, зменшуючи потенційні ризики для політичного втручання та корупції в секторі інформаційно-комунікаційних технологій.

Тоді ж, українська влада розглядала два законопроекти, які, на думку експертів FH, можуть мати негативний вплив на цифрові права.

«Запропонований проект закону про дезінформацію потенційно може ввести відповідальність за умисне поширення брехливої ​​інформації і дозволити державі визначати хто є, а хто не є журналістом/кою. Також, слід звернути увагу на законопроект про медіа, зареєстрований в парламенті наприкінці 2019 року. Він може дозволити закриття онлайн-видань з боку держави за публікацію пропаганди», — підкреслив Шааф.

Отож, зазначають в організації, в травні президент Володимир Зеленський продовжив дію санкцій, законність яких, на думку правозахисників, залишається під питанням, російських платформ «Однокласники» і «ВК» через поширення антиукраїнської пропаганди.

Також правозахисники додають, що у відповідь на COVID-19 уряд запустив додаток «Дій дома» для моніторингу за тим, як люди дотримуються самоізоляції.

«Додаток зберігає дані користувачів про місцезнаходження і їх цифровий знімок. І Міністерство внутрішніх справ, і Національна поліція мають доступ до цих даних», — йдеться в звіті ..

Як зазначають правозахисники, хоча ситуація в Україні змінилася неістотно, зміни в методології дослідження привели до поліпшення оцінки свободи в мережі.

Зокрема, нинішній звіт виключає з аналізу ситуації з правами людини онлайн на окремих тимчасово непідконтрольних частинах Донецької та Луганської областей, а також у Криму, враховуючи, що умови на цих територіях дуже сильно відрізняються від ситуації на підконтрольних уряду територіях України.

З огляду на це, Freedom House назвав Україну «частково вільною» країною.

«Оцінка стану з правами людини онлайн в Україні істотно покращилася за рахунок того, що в нинішньому аналізі не була врахована ситуація на тимчасово окупованих територіях східного Донбасу. Як наслідок, оцінка змінилася в питанні B4 (Самоцензура), B8 (Цифровий активізм) і C8 (кібербезпека). Ситуація в країні, в той же час, змінилася неістотно «.

Нагадаємо, рік тому, Україна також отримала статус «частково вільної» в звіті «Свобода у мережі 2019» міжнародної правозахисної організації Freedom House.