Прогрес

Генетики розповіли про предків європейців

До Європи прийшли нові степові народи, які займалися скотарством, з Причорноморсько-Прикаспійського степу, які потім змішалися з місцевим населенням.

Вчені провели геномний аналіз останніх знахідок у Центральній Європі і встановили, що в кінці неоліту в Європу прийшли люди з Причорноморсько-Прикаспійського степу, які потім змішалися з місцевим населенням. Дослідження опубліковане в Nature Communications.

Наприкінці неоліту чисельність населення Центральної Європи різко зросла. Поселення цього періоду вчені знаходять від берегів озер і боліт до внутрішніх альпійських долин і високих гірських перевалів, але особливо багата ними Швейцарія.

Наприкінці неоліту від Франції до Центральної Росії поширилася так звана культура бойових сокир, або культура шнурової кераміки. Її розвиток збігається за часом з прибуттям до Європи великої кількості скотарів з Причорноморсько-Прикаспійського степу, де в той час була поширена інша давня культура, якій археологія дала ім’я «ямна».

Змішання нових степових народів з місцевим населенням стало однією з головних подій у давній європейській історії, але точний час цієї міграції та механізм змішування залишалися до кінця незрозумілими.

Вчені з Німеччини, Франції, Швейцарії та Австралії на чолі з дослідниками з Тюбінгенського університету в Німеччині, Бернського університету в Швейцарії і німецького Інституту природознавства імені Макса Планка секвенували 96 геномів зі знахідок у 13 місцях у Швейцарії, на півдні Німеччини і в ельзаському регіоні Франції, що відносяться за часом до пізнього неоліту і раннього бронзового віку.

Згідно з результатами, перші генетичні представники нової європейської культури з’явилися вже до 2800 року до нашої ери. При цьому поширення нової спільноти відбувалося складно і не швидко. Довгий час на території Центральної Європи паралельно існували дві генетично різних популяції, між якими поступово відбувалося змішання. Зокрема, серед представників культури бойових сокир довгий час були присутні жінки без ознак степового походження. Очевидно, що серед чоловіків нової культури в силу якихось традицій було прийнято брати в дружини жінок з інших племен, можливо навіть, що проживають досить далеко.

«Примітно, що ми виявили кілька жінок без будь-яких ознак степового походження навіть через тисячу років після того, як представники степових народів влаштувалися в регіоні», — заявила перший автор статті Аня Фуртвенглер з Інституту археологічних наук Тюбінгенського університету.

Це дозволяє припустити, що в регіоні було патрилокальне суспільство: чоловіки залишалися на місці свого народження, а жінки походили з далеких сімей, які не мають степового походження.

Нагадаємо, що раніше вчені переглянули історію еволюції людини. Нові дані спростовують попередні дані про розвиток мозкових структур, що відповідають за розвиток мови.

Також повідомлялося, що був знайдений найдавніший череп Homo erectus. Homo erectus вважається предком сучасної людини. Вік останків — більше двох мільйонів років.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net