Прогрес

Глобальне потепління призвело до територіальних суперечок на кордоні Швейцарії та Італії

Із-за глобального потепління тане кордон між Італією і Швейцарією.

Кордон між Італією і Швейцарією буквально тане з кожним роком: через потепління у високогірних альпійських районах кордон постійно змінює свої обриси. Втім, як правило, втрата або приріст нової території в цьому випадку становить лише кілька сотень квадратних метрів, інформує Ukr.Media.

Довжина кордону між Італією і Швейцарією — 1935 км, з них 594 км пролягають по лініях вододілів. Майже половина кордону (40%) знаходиться в горах серед снігів і льодовиків, тому природні зміни призводять до нової демаркації. Як зазначив Ален Віхт з Федерального відомства геодезії і топографії Швейцарії, зазвичай демаркація і нові кордони не викликають розбіжностей через віддаленість і важкодоступність цих районів.

Проте один випадок все ж привів до суперечок на дипломатичному рівні. На висоті близько 3400 м кордон пролягає через перевал Верхній Теодул між населеними пунктами Церматт (кантон Вале, Швейцарія) та Брой-Червінія (долина Аоста, Італія).

Сідловина перевалу покрита льодовиком, на якому розташований побудований в 1984 році гірський притулок «Гід дель Червіно», він належить італійському муніципалітету Вальтурненче в Долині Аоста. Як вважає швейцарська сторона, дві третини площі притулку тепер знаходяться в Швейцарії.

З 1940-х по 2000-і роки льодовик танув, з-за цього лінія вододілу була зміщена на кілька сотень метрів. Для місцевої економіки цей притулок має важливе значення, оскільки є популярним місцем відпочинку для лижників з обох країн. Раніше подібний випадок стався з гірською станцією канатної дороги до льодовика Фурггзаттель, побудованою на території Італії. Через танення льоду вона «змістилася» у Швейцарію, і компанія — оператор канатної дороги більше не зобов’язана сплачувати збір владі Італії.

На сьогодні спір вирішити не вдається — жодна сторона не визнає новий варіант демаркації кордону від іншої сторони, в результаті чого довелося навіть відкласти реконструкцію притулку. За словами Віхта, швейцарсько-італійська комісія працює над врегулюванням протиріч. Поки розглядається варіант, при якому притулок би залишився на боці Італії, а Швейцарія отримала на заміну іншу ділянку території.

В майбутньому з-за глобального потепління подібні спори можуть виникати частіше.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net