ГоловнеПолітика

ЄС більше не виділить грошей режиму Лукашенка — Боррель

Влада Євросоюзу більше не буде фінансувати Білорусь у рамках різних програм співробітництва. Про це сказав глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель на брифінгу за підсумками відеоконференції глав МЗС країн Євросоюзу.

«Ми більше не переведемо жодного євро режиму Лукашенка. Всі гроші підуть на розвиток громадянського суспільства АРУС через різні неурядові організації», — сказав дипломат.

Він уточнив, що всі кошти підуть на розвиток громадянського суспільства через неурядові організації.

Боррель підтвердив, що міністри закордонних справ країн Євросоюзу домовилися підготувати новий пакет санкцій проти влади і установ Білорусі, щоб «підтримати демократичні права народу країни». За його словами, «ці санкції будуть введені не тільки проти фізичних осіб, а й проти державних структур, компаній і підприємців».

Своєю чергою, глава МЗС ФРН Хайко Маас заявив, що ЄС буде послідовно підвищувати тиск на Олександра Лукашенка, поки він не піде на діалог з опозицією Білорусі.

За його словами, Брюссель може підвищити тиск на Мінськ, включивши в санкційні списки людей з оточення Лукашенка. Він додав, що перелік, швидше за все, буде розширено.

«До тих пір, поки з Мінська не буде конструктивної реакції, ми розглядатимемо можливість підвищення тиску», — сказав Маас.

Нагадаємо, 2 жовтня ЄС ввів перші санкції проти Білорусі. Тоді в список обмежувальних заходів потрапили близько 40 представників керівництва республіки, однак Лукашенка серед них не було. Санкції проти нього ввели в другому пакеті — 6 листопада.

У свою чергу, Лукашенко заявив, що він «не париться» з приводу санкцій ЄС. А напередодні стало відомо, що Білорусь розширила санкції у відповідь проти ЄС і Канади.