Політика

ЄС починає місію для контролю за збройним ембарго для Лівії

Нова місія ЄС «Іріні» має на меті покласти край постачанню зброї обом сторонам конфілкту в Лівії. Зброю до країни постачали навіть ті держави, що домовилися не підтримувати жодну зі сторін конфлікту.

У квітні Європейський Союз починає нову місію з контролю за дотриманням ембарго на постачання зброї до Лівії, яка діятиме в Середземному морі та у повітрі. «Це важливий крок у наших зусиллях для зупинення постачання зброї та бойовиків сторонам конфлікту в Лівії та виконання домовленостей Берлінської конференції щодо Лівії», — заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас (Heiko Maas), передає агенція Reuters.

Нова місія під назвою «Іріні» замінить попередню місію ЄС в Середземному морі «Софія». Метою «Софії» була боротьба з нелегальними перевізниками людей, однак пізніше кораблі місії стали рятувати в морі мігрантів, які намагались дістатися Європи. Навесні 2019 року ЄС призупинив використання кораблів місії на тлі суперечки щодо розподілу врятованих мігрантів.

Кораблі нової місії перебуватимуть у східній частині Середземного моря, де пролягають маршрути нелегального постачання зброї. «До остаточного ембарго на постачання зброї та досягнення тривалого миру в Лівії ще далеко… Криза, пов’язана з коронавірусом, повинна показати усім сторонам, що перемир’я нарешті має бути досягнуто остаточно», — наголосив Маас.

Як повідомлялося, учасники міжнародної конференції щодо Лівії, яка відбулася в січні в Берліні, домовилися не надавати військової підтримки сторонам лівійського конфлікту задля запровадження тривалого режиму припинення вогню. Однак пізніше місія ООН з надання підтримки Лівії (UNSMIL) повідомила, що в країну надалі надходить зброя з інших країн, у тому числі з країн-учасниць конференції щодо Лівії.

Джерело: DW