ГоловнеЗдоров’я

ЄС пожертвує частину COVID-вакцин бідним країнам — ЗМІ

Європейський Союз хоче пожертвувати 5% вакцин проти COVID-19, які він отримав, бідним країнам. Однак це може підірвати схему поширення, реалізацію спільно з Всесвітньою організацією охорони здоров’я, пише Reuters, посилаючись на внутрішній документ.

Уряд Франції розробив план, згідно з яким вперше була встановлена ​​чітка мета для пожертвувань вакцини в ЄС. Досі це розглядалося в разі отримання Євросоюзом надлишкових доз.

Однак таке втручання може перешкодити планам ВООЗ, яка організувала Глобальний фонд доступу до вакцин проти COVID-19 COVAX, який об’єднує 189 країн. Глобальна схема закупівель ВООЗ в рамках COVAX ставить за мету доставити до кінця наступного року два мільярди доз, як мінімум, 20% найбільш нужденним людям у будь-якій точці світу.

Згідно з французьким планом, який все ще вимагає узгодження між 27 європейськими країнами, до 65 мільйонів доз COVID-вакцини, в кінцевому підсумку, можуть бути передані ЄС бідним країнам.

Це буде 5% від 1,3 мільярда доз, які ЄС отримає за шістьма угодами про попередню закупівлю, укладеними з фармацевтичними компаніями Pfizer / BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca / Oxford, Sanofi / GSK і CureVac.

У документі наголошується, що таке пожертвування представляється в найближчому майбутньому «найбільш ефективним способом досягнення мети — зробити вакцину суспільним благом».

Пожертвувані дози, йдеться в документі, можуть бути використані для вакцинації 16 мільйонів лікарів і медсестер у 62 бідних країнах. Медпрацівники ще з 54 країн з низьким доходом також можуть отримати вигоду з пожертвувань, йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, COVAX отримає мільярд доз COVID-вакцини.