Світ

Ізраїль домовляється про мир з арабськими країнами

Офіційний Тель-Авів докладає зусиль до дипломатичного врегулювання арабо-ізраїльського конфлікту. Про це заявив президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер на Київському єврейському форумі, повідомило видання Лівий берег.

За його словами, зараз прикладом ОАЕ, які після 48 років бойкоту розморозили відносини з Ізраїлем, хоче скористатися ще кілька близькосхідних держав.

«Ізраїль веде переговори з трьома або чотирма державами регіону. Я не можу називати, що це за країни, проте можу відзначити, що ми про це дізнаємося в найближчі півроку — рік», — сказав Лаудер.

Він зазначив, що для деяких арабських держав для нормалізації відносин з Ізраїлем важливим є вирішення палестинського питання. На думку президента Всесвітнього єврейського конгресу, через кілька років це питання можна буде залагодити.

«Вірю, що на цьому треку ми можемо успішно розвиватися. Це стосується не тільки Близького Сходу, а й Європи та інших регіонів. Така консолідація значно вплине, зокрема, на агресивну політику Ірану», — підкреслив Лаудер.

Нагадаємо, в середині серпня Ізраїль та ОАЕ погодили мирну угоду. Згідно з ниею, Ізраїль не буде оголошувати суверенітет над усім західним берегом річки Йордан, а мусульмани зможуть відвідувати святині Єрусалима.