Соціум

Кабмін планує ускладнити усиновлення дітей іноземцями

Кабінет міністрів схвалив законопроект про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення. Про це під час засідання уряду сказала міністр соцполітики Марина Лазебна, повідомляє Сегодня.

Схвалений законопроект визначає:

органи, які можуть здійснювати діяльність у сфері усиновлення, і порядок їхньої діяльності;
порядок залучення до міждержавного усиновлення організацій, акредитованих в Україні і тих країнах, з якими укладено відповідні договори;
повноваження центрального органу виконавчої влади, який формує і реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей;
умови виїзду дитини, яка усиновлена ​​за кордон і механізм подальшого нагляду за їхньою долею;
перелік документів, необхідних для усиновлення дитини іноземцями.
За словами Лазебної, переважне право на усиновлення дитини з України матимуть громадяни тих країн, з якими Київ підпише міжнародний договір про співробітництво з питань усиновлення.

Це рішення було прийняте з можливістю доопрацювання в одноденний термін.

У своєму Telegram-каналі прем’єр-міністр Денис Шмигаль пояснив, що Конвенція дозволяє захистити і повернути усиновлену дитину в разі порушення її прав за кордоном. А схвалений законопроект передбачає імплементацію положень Конвенції в українське законодавство.

Нагадаємо, у 2018 році іноземні громадяни усиновили близько 12 тисяч українських дітей. При цьому повернули назад в Україну 13 осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Також повідомлялося, що Кабмін посилив вимоги до кандидатів в усиновлювачі.